Cand te-ai asezat ultima oara in patru labe ca sa te tarasti prin casa, pe genunchi? Probabil cand erai copil. Oricat de ciudat ar parea, probabil ca e timpul sa incerci din nou sa te deplasezi ca un bebelus. Pentru un copil, casa reprezinta un mediu nou, demn de a fi explorat, insa plin de pericole. De aceea este bine sa vezi casa ta din perspectiva unui bebe si sa identifici posibilele pericole.

Ranile accidentale sunt principala cauza a mortii la copiii sub 14 ani, iar o treime din aceste rani sunt dobandite acasa.

Accidentele casnice sunt principalul motiv pentru care copiii sub 3 ani ajung la camera de garda si aproape 70% din copiii care isi pierd viata in accidente casnice au sub 4 ani. Copiii mici prezinta cel mai mare risc de a suferi accidente casnice pentru ca isi petrec mare a parte a timpului in interiorul casei. Siguranta copilului tau este in mainile tale si nu trebuie sa uiti ca doar supraveghindu-l atent te poti asigura ca este in siguranta. 
Daca ai un nou-nascut sau un sugar care nu poate inca sa se deplaseze sarcina ta este inca usoara. Chiar si asa, trebuie sa ai grija unde lasi copilul.

Masa de infasat si patul adultilor reprezinta un pericol chiar daca lasi sugarul departe de margine, pentru ca el se poate rasuci pana cade.

Si baita este un moment delicat. In primul rand, atentie la temperatura apei. Neaparat incearca apa inainte de a pune copilul inauntru. Unui nou-nascut nu-i trebuie mai mult de o cadita cu apa pentru a se ineca. Asa ca, oricat de putin ar dura sa raspunzi la telefon sau la usa, va trebui de fiecare data sa invelesti bebele intr-un prosop si sa-l iei cu tine.   

Protejeaza copilul impotriva fumului, oricat de inofensiv ar fi pentru tine. Fumul de tigara sau de la aragaz poate irita caile aeriene sensibile ale unui nou-nascut.

Nu lasa in jurul copilului obiecte mici pe care le poate inghiti. Imediat ce este capabil sa apuce cu manutele, bebele va duce totul la gurita pentru ca numai asa stie sa exploreze obiectele din jur. Jucariile sau alte obiecte indeajuns de mici pot fi inghitite cu usurinta.

Ai grija sa nu existe in casa substante periculoase: monoxid de carbon, azbest, mercur, mucegai.

Pastreaza patutul nou-nascutului cat mai liber. Indeparteaza paturile, pernutele jucariile, snururile. Exista posibilitatea ca bebelusul sa se rasuceasca, sa ajunga cu fata in jos pe paturica, sa-si rasuceasca snurul de la suzeta in jurul gatului.

Daca pana acum lucrurile au fost relativ simple, de la 6-7 luni situatia se complica pentru ca bebelusul incepe sa se deplaseze singur. De acum este nerabdator sa exploreze fiecare coltisor al casei si nu stie ce inseamna pericolul. Acum este momentul sa te asezi in genunchi si sa privesti casa din perspectiva copilului. Gandeste-te care sunt pericolele pe care le poate infrunta.
Acopera prizele.

Ascunde medicamentele, detergentii substantele pentru curatat, parfumurile, cosmeticele si orice alt produs cu care copilul se poate otravi. Aseaza-le la inaltime, unde copilul nu poate ajunge sau incuie-le intr-un dulap.

Ascunde bine si brichetele sau chibriturile si nu lasa cuptorul nesupravegheat.

Daca stai la casa si ai scari, instaleaza portite care nu permit accesul copilului pe scari. Daca stai la bloc, nu lasa usa deschisa, altfel copilul ar putea sa iasa din casa.

Ai grija la colturile ascutite ale obiecteleor de mobilier. Daca poti instala aparatoare pentru colturi este ideal, daca nu, scoate din casa obiectele care reprezinta un pericol. Ai grija ca mobilierul inalt (sifonier, biblioteca) sa fie bine prins in perete ca sa nu cada peste copil in cazul in care ar incerca sa se catare. De asemenea, televizorul trebuie asezat pe o masuta mai inalta si stabila.

Ferestrele sunt un alt punct sensibil al casei. Nu lasa niciodata o fereastra deschisa cand copilul este nesupravegheat. Chiar daca pare ca nu ar avea cum sa ajunga la geam, copiii sunt foarte inventivi si daca isi doresc sa ajunga intr-un loc, cu siguranta vor gasi o cale mai devreme sau mai tarziu. De asemenea, verifia draperiile, perdelele si snururile lor.

Cand abia inveti sa mergi piciorusele sunt nesigure si poti cadea oricand. Daca mergi pe o suprafata alunecoasa riscul este cu atat mai mare. Gresia si parchetul proaspat lustruit sunt adevarate patinoare pentru copiii mici. Daca trebuie neaparat sa lustruiesti parchetul cauta-i copilului incaltaminte anti-alunecare. Lipeste fiecare covor de podea.

Si copiii mai mari se pot ineca cu diverse obiecte mici. Ai grija ca jucariile sa fie adaptate varstei si sa nu contina piese mici care se pot desface. Indeparteaza din calea copilului orice obiect indeajuns de mic incat sa poata fi inghitit.

Bucataria este o camera plina de capane pentru un copil. De la chibrituri pana la oala cu mancare de pe aragaz, toate reprezinta pericole. Ai grija sa ascunzi cutitele, chibriturile si sa nu lasi la indemana celui mic vase cu lichid fierbinte. Ai grija ca usa frigiderului sa fie mereu inchisa si asigura-te ca cel mic nu o poate deschide. Acelasi lucru e valabil in cazul cuptorului.
Baia este o alta zona-capcana. Asigura masina de spalat, toaleta si niciodata nu lasa cada plina cu apa.

Nu lasa copilul singur langa recipiente cu apa, oricat de mici ar fi ele. Un copil de 6 luni se poate ineca intr-o galeata sau intr-un acvariu.

Daca ai in camera copiilor paturi suspendate, aminteste-ti ca cei mai mici de sase ani nu trebuie sa aiba acces la patul de sus. Inlocuieste paturile suspendate cu paturi-sertar.

Nu lasa copilul singur langa animalele de casa. Orice animal, oricat de bland ar parea, poate sa atace daca se simte amenintat, iar copii nu stiu intotdeauna cum sa se poarte cu animalele.

In sfarsit, nu iti imagina ca un copil va fi mai atent doar pentru ca l-ai prevenit in legatura cu pericolele casei. Unii devin mai interesati de un anumit obiect sau proces pe masura ce li se atrage atentia si chiar insistenta ta poate sa-l impinga catre prize, cutite sau brichete. Mai bine ai grija ca cel mic sa nu aiba posibilitatea de a ajunge la obiectele periculoase.