Studiile recente au aratat ca grasimile trans pot afecta serios fertilitatea femeii. Sa vedem ce sunt grasimile trans si cum le poti evita.

Patru tipuri de grasimi se gasesc cel mai des in alimente: grasimile saturate, polinesaturate, mononesaturate si trans.

Grasimile trans provin din uleiuri vegetale, precum cel de floarea soarelui. In timpul pregatirii mancarurilor, aceste uleiuri sunt incalzite la temperature ridicate, dupa care sunt facute sa reactioneze cu hidrogenul, process numit hidrogenare. Hidrigenarea permite uleiului vegetal sa ia forma solida si ii asigura o viata mai lunga. Hidrogenarea partiala a uleiului vegetal duce la formarea grasimilor trans.
A fost un an greu pentru acest tip de grasime. Mai intai, unele state au propus legi care interzic folosirea grasimilor trans in restaurante. Apoi, un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard a aratat ca grasimile trans pot micsora capacitatea de proceere a femeii. Studiul, care s-a desfasurat pe o perioada de opt ani, a masurat impactul grasimilor trans asupra a 18.000 de femei sanatoase care se pregateau sa aiba copii. Cercetatorii au descoperit ca, pe langa celelalte boli associate cu grasimile trans (tensiune arteriala mare, boli de inima, obezitate) se fertilitatea femeilor a fost afectata.

Studiul a aratat ca la fiecare crestere de 2% a grasimilor trans, in detrimentul carbohidratilor, riscul de infeetilitate creste cu 73%. Riscul poate atinge 79% cand grasimile trans inlocuiesc grasimile polinesaturate omega-6. Nu e nevoie sa conmsumi o cantitate mare de grasimi trans ca sa fii in pericol. Chiar si patru grame pe zi sunt de ajuns. La femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic, efectele grasimilor trans pot fi si mai dramatice.

E surprinzator de usor sa consume cantitati mari de grasimi trans, deoarece ele se gasesc in multe dintre mancarurile semipreparate pe care le consumam. Unele grasimi trans se gasesc in mod ntural in mancare, de obicei in carne, dar majoritatea sunt artificiale si se gasesc in uleiul partial hidrogenat din mancarea semipreparata. Desi nu sunt necesare organismului uman si nu ii ofera niciun beneficiu, producatorii folosesc grasimi trans pentru ca maresc perioada devalabilitate a produsului si sunt ieftine.
Principalii vinovati sunt snacks-urile, mancarea prajita, prajiturile. Iata o lista a produselor care contin cele mai mari cantitati de grasimi trans:

  • Produsele de brutarie si cofetarie: prajituri, biscuiti, placinta, paine
  • Produse de origine animala: lapte si derivate din lapte, branza, carnea de vita si oaie.
  • Margarina
  • Cartofi prajiti
  • Chips-uri, pop-corn
  • Sosuri pentru salata
  • Cereale/corn-flakes
  • Bomboane
  • Mancare de tip fast-food
  • Pizza

Iata ce cantitate de grasimi trans contine fiecare din aceste mancaruri:

  • Cartofi prajiti – 8 g
  • Margarina (la caserola) – 3 g
  • Margarina (la pachet) – 0,5 g
  • Chips-uri – 3 g
  • Gogosi – 5 g
  • Prajituri – 2 g
  • Batoane de ciocolata – 3 g

Deja producatorii de alimente sunt obligati sa scrie pe ambalaj absolute tot ce contine produsul scos la vanzare, deci trebuie sa apara si grasimile trans. Nu mai e nevoie sa ghicesti ce alimente pot fi riscante. Ca raspuns la plangerile consumatorilor, unii producatori elimina grasimile trans din compozitia alimentelor si tot mai multe state incearca sa interzica folosirea lor in restaurante.

Poate ca intr-o zi grasimile trans vor fi eliminate complet din alimentatia noastra. Pana atunci, poti sa citesti cu atentie eticheta fiecarui produs pe care il cumperi si sa mananci cat mai multe produse proaspete, iar la restaurant poti intreba daca folosesc grasimi trans inainte sa comanzi.