Pentru copii suptul este un reflex natural pe care il dobandesc chiar inainte de nastere. Unele mamici mai norocoase au putut sa vada la ecograf cum fatul isi suge degetelul inca din viata intra-uterina. Dupa nastere, reflexul ii ajuta sa se hraneasca, iar cu timpul devine un obicei care ii calmeaza si ii relaxeaza. Nu este nimic rau in asta. Problemele apar abia atunci cand copilul depaseste o anumita varsta si nu reuseste sa scape de obicei.

In primul an de viata, trei sferturi din copii isi sug degetul. Este un comportament util si normal care apare atunci cand copilul este plictisit, obosit sau suparat. Suptul degetelului este in unele cazuri insotit de un alt comportament asemanator: rasucirea unei suvite de par, frecarea unei urechiuse.  

Chiar daca intarzie sa dispara, obiceiul nu este unul periculos, in marea majoritate a cazurilor. El nu este semn al unei probleme emotionale si nu inseamna ca micutul isi va suge degetul si cand va fi adolescent.

Cand intra in categorie de varsta a prescolarilor, cei mai multi copii renunta la suptul degetului fara ca parintii sa fie nevoiti sa intervina. Totusi, unul din cinci copii continua sa-si suga degetelul chiar si dupa varsta de cinci ani. Si aici incep problemele. Micutul este presat sa renunte la obicei si observatiile parintilor nu fac decat sa il supere; iar cand este suparat, cel mai bun remediu este suptul degetului. Copilul intra intr-un cerc vicios din care cu greu va mai iesi. In acelasi timp, obiceiul de care nu poate scapa ii provoaca probleme in colectivitatile de copii. Invatati de acasa ca nu este frumos sa-ti sugi degetul, micutii ii evita pe cei care fac asta si nu vor sa se joace cu ei.

Daca isi suge degetelul si dupa cinci sau sase ani and apar dintisorii permanenti copilul va avea dinti strambi. Dintisorii vor creste impinsi permanent de deget si se vor dezvolta anormal. De aici apar si problemele de dictie, pentru ca dintii fiind strambi, copilul va pronunta gresit unele sunete. Pe langa tratamentul stomatologic va fi nevoie si de o vizita la logoped pentru a corecta defectele de dictie.

Din pacate, problemele nu se opresc aici. Pe degetelul supt cel mai des, pielea va deveni uscata si descuamata si vor aparea infectii ale unghiei. Avand dureri si un discomfort usor, copilul va fi tentat sa-si suga degetelul si mai des.
Pana la cinci ani, suptul degetului nu este o problema si poti avea sperante ca obiceiul va disparea de la sine. Daca nu se intampla nimic pana la cinci sau sase ani, parintii trebuie sa intervina si sa-l ajute pe micut. Observa care este comportamentul copilului si cand isi suge degetelul. Daca se intampla numai la culcare, numai de fata cu parintii sau numai cand copilul este foarte obosit si suparat, nu poti spune ca exista o problema grava. Mai greu este atunci cand comportamentul apare de fata cu strainii, la scoala, la joaca, la gradinita. 

In incercarile de a dezvata copilul, un lucru este extrem de important: nu-l certa si nu rade de el. De suparare sau chiar pentru a-ti face in ciuda va recurge la acelasi gest pe care vrei sa-l alungi. Din contra, va trebui sa fii blanda si sa-i explici micutului de ce nu mai are voie sa-si suga degetelul. Rezultatele apar mult mai repede atunci cand copilul coopereaza si isi doreste si el, cu adevarat, sa renunte la obiceiul prost.

Alege o perioada in care copilul nu este stresat sau foarte solicitat si convinge-l sa faca primele incercari de a renunta la obiceiul lui. Ia un calendar si noteaza pe el data la care incep incercarile si data pana la care trebuie sa scape de suptul degetelului. Incercuieste pe el fiecare zi in care copilul nu s-a putut abtine. Atunci cand au trecut trei zile fara sa-si suga degetelul rasplateste-l cu o jucarie, o iesire in parc si multe imbratisari si saruturi. Daca a reusit sa se abtina timp de o saptamana ofera-i o recompensa si mai mare. Vazand ca reusitele lui sunt appreciate si te bucura, micutul tau va face tot ce poate ca sa te vada din nou la fel de fericita si a primeasca aceleasi laude.

Aminteste-ti ca suptul degetelului este un reflex. Uneori copilul nici nu isi da seama cand duce degetelul la gurita. Tocmai de aceea ti-ar putea fi de folos un lac unghii special, cu gust amar, dar non-toxic. Simtind gustul amar, copilul va scoate imediat degetelul din gurita, dandu-si seama ca a facut iarasi gestul interzis.

Sa scapi de un obicei atat de indelungat poate fi extrem de dificil chiar si pentru un adult. Sunt adulti care isi rod unghiile sau se joaca cu parul de cate ori sunt stresati sau obositi. Si lor le vine foarte greu sa se abtina. Deci ce pretentii am putea avea de la un copilas de cinci anisori? Numai cu rabdare si blandete iti poti ajuta copilul a scape de un obicei prost.