Poate ai observat ca tinerii si copiii de astazi sunt mai grasuti decat pe vremea ta. In 1999, 13% din copiii cu varste intre trei si 11 ani si 14 din adolescentii cu varste intre 12 si 19 ani erau supraponderali. Aceste procente au crescut de trei ori in ultimele doua decenii.

In plus, diabetul de tip doi, considerat o boala a adultului, legata de obezitate, apare din ce in ce mai des la copii. Desi am vrea sa aratam cu degetul catre dieta copiilor de azi, adevarul e ca sedentarismul este cel vinovat. Copiii de astazi duc o viata mult mai sedentara decat generatiile trecute.

Avand nenumarate canale TV dedicate lor, nu e de mirare ca pustii de azi petrec in fata televizorului intre 15 si 25 de ore saptamanal. Nu prea aduce a sedinta de aerobic, nu? Daca mai adaugam si jocurile video sau pe PC, ce copil mai are timp sa iasa la fotbal afara?

Potrivit unui studiu recent, un copil de clasa a treia, petrece in medie, 25 de minute saptamanal facand sport, in timpul scolii, cand, de fapt, ar avea nevoie de 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi. Din cauza lipsei de fonduri in multe scoli, banii alocati programelor sportive sune inexistenti.

Un copil gras va deveni un adult gras si daca acum nu e preocupat de silueta, peste cativa ani cele cateva kilograme in plus il vor face sa sufere. Deci ce poti face pentru ca pustiul tau sa nu devina in sedentar grasut? Iata o lista cu cateva lucruri simple pe care le poti face pentru ca el sa duca o viata sanatoasa.

Concentreaza-te pe obiceiuri

Experti ne sfatuiesc sa incercam sa formam obiceiuri sanatoase copiilor nostri. Trebuie sa ne concentram pe aceste obiceiuri si nu pe greutate. Copiii au nevoie de sprijin, nu de critici. Unui prescolar nu-i prea pasa de silueta, mai ales daca e baiat. Explica-i ca trebuie sa manance anumite lucruri pentru ca sunt sanatoase, nu pentru ca il vor ajuta sa slabeasca.

In cazul copiilor obezi, primul pas nu este scaderea in greutate si stoparea ingrasarii prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Daca face miscare si se hraneste sanatos, pe parcursul anilor problema greutatii se va remedia de la sine, fara diete frustrante.

Inchide televizorul

Poate ca iti e imposibil sa-ti iei copilul din fata televizorului cand sunt desenele animate de dupa amiaza. Dar ai putea sa stabilesti un orar care sa includa doua-trei ore de privit la televizor, iar in restul timpului incurajeaza-l sa se joace afara cu alti copii.

Fii un exemplu

Fa tu insati ceea ce-l indemni pe el sa faca. Nu-I poti cere copilului sa iasa afara si sa faca sport in timp ce tu mananci prjiturele si te uiti la „Tanar si nelinistit”. Studiile au aratat ca daca parintii sunt activi si duc o viata sanatoasa.

Faceti sport in familie in fiecare week-end

Planuieste activitati placute in aer liber in fiecare week-end. Puteti merge la munte, puteti merge in parc cu rolele sau bicicletele. Important e sa va simtiti bine, atat tu cat si copilul.

Incurajeaza-l sa faca sport

De preferat ar fi sporturile pe care le va putea practica toata viata, odata ce le-a prins gustul: ciclismul, jogging-ul, inotul solicita toti muschii corpului si pot fi practicate si de adulti. Copiii sanatosi devin adulti sanatosi.

Fara grasimi si calorii

Cand vine vorba de mancare, nu pune copilul la o dieta stricta. Redu incet incet cantitatea de grasimi si calorii din mancarea pe care o gatesti. Umple frigiderul cu gustari sanatoase (iaurturi sau fructe) si renunta la prajituri si sucuri acidulate. Nu-i permite sa manance in timp ce se uita la televizor.

Daca micutul tau are o greutate normala, nu inseamna ca poate sa manance oricati cartofi prajiti vrea. Importanta este si prevenirea obezitatii, care trebuie sa inceapa de la varste fragede. Obiceiurile proaste se schimba mult mai usor in copilari