Anul acesta, inscrierea copiilor in gradinitele de stat din Bucuresti va avea loc in perioada 15 mai -1 iunie. Reinscrierea a avut loc in perioada 7 aprilie-15 mai pentru copiii care au frecventat gradinita in aceeasi unitate in anul scolar 2008-2009, a anuntat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Conducerile unitatilor de invatamant au obligatia de a-i informa pe toti cei interesati, afisand la intrarea in gradinita urmatoarele informatii:

  • perioada stabilita pentru inscrieri;
  • capacitatea gradinitei (numarul de copii si grupe aprobate prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2009 – 2010);
  • numarul de copii reinscrisi;
  • numarul de copii inscrisi zilnic in perioada planificata;
  • perioada in care gradinita este inchisa pentru igienizari sau reparatii.

„Pentru asigurarea transparenþei acestei activitati, conducerile unitatilor de invatamant prescolar sunt obligate sa afiseze la intrarea in gradinita si sainformeze pe toti cei interesati perioada stabilita pentru reinscrieri si inscrieri, capacitatea gradinitei (numarul de copii/ grupe aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2009-2010), numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic in perioada planificata, perioada in care gradinita este inchisa pentru igienizari si/sau reparatii”, a sustinut Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, conform Agerpres.

Cererile se primesc si se inregistreaza in ordinea depunerii, indiferent de numarul acestora si de capacitatea de cuprindere in gradinita, fara a fi considerate rezolvate. 

In perioada 1-5 iunie, cererile de inscriere vor fi discutate si aprobate in cadrul Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant. La solutionarea cererilor vor fi luate in considerare criteriile in continuare mentionate.

Au prioritate:

  • copiii cu frati si surori in aceeasi gradinita;
  • copiii care locuiesc in circumscriptia scolara arondata gradinitei;
  • copiii ai caror parintii lucreaza in apropierea unitatii de invatamant.

Afisarea listelor cuprinzand atat cererile aprobate cat si cele respinse se va face in data de 8 iunie, in loc vizibil, la intrarea in gradinite.

Parintii copiilor cu cererile neaprobate au posibilitatea sa opteze pentru inscrierea in alte gradinite, in limita locurilor disponibile, pana la data de 15 septembrie 2009. „Se interzice conditionarea inscrierii/reinscrierii copiilor in gradinite, de perceperea unor taxe sau sponsorizari din partea parintilor”, a subliniat dl. Marian Banu.

Pentru cei care nu vor mai avea un loc la o gradinita de stat, ramane alternativa invatamantului privat si, de asemenea, promisiuneaautoritatilor locale pentru finalizarea a aproape 2.000 de locuri princonstructii noi, extinderi.

Inspectoratele scolare, prin inspectorii de specialitate, au asigurat distribuirea acestor informatii in toate unitatile de invatamant prescolar. De asemenea, inspectorii de specialitate vor verifica modul in care sunt respectate si aplicate toate prevederile.

Numarul de locuri noi in gradinite a crescut, din 2006 pana in 2009, cupeste 7.000. Conform planului de scolarizare pentru anul 2009/2010, numarul locurilor in gradinite este de 29.940, adica 1.497 de grupe, in conditiile in care in Bucuresti locuiesc, conform Institutului National de Statistica, 70.000 de copii. In invatamantul de stat sunt 184 de gradinite, iar in cel particular, 128.

Inspectorul general scolar al capitalei, d-na Mihaela Florescu, a anuntat ca pentru anul scolar 2009/2010 exista un deficit de 6.000-7.000 de locuri in gradinitele bucurestene. Cele mai mari probleme privind cuprinderea copiilor in gradinite sunt in: Militari, Drumul Taberei, Aparatorii Patriei-Berceni, Tineretului, Obor, Iancului, Dorobanþi, Floreasca, Panduri, 13 Septembrie. Cu toate acestea, toate cererile parintilor vor fi primite si analizate.

O alta problema o reprezinta lipsa personalului. In Bucuresti exista 3.000 de posturi de educatoare, dintre care 1.000 sunt vacante in prezent. Pentru cele 1.000 de posturi vacante, pana in prezent s-au inscris 22 de cadre didactice.

Salariul unei educatoare debutante este acum de 700 de lei si ajunge, la o educatoare cu grad didactic, putin peste 1.200 de lei.

Adina Hrincu

Recomandari articole: