Explorez cu cele 5 simturi

In primii ani de viata, dezvoltarea senzoriala este la fel de importanta ca dezvoltarea fizica si dezvoltarea intelectuala. Fiecare simt poate fi dezvoltat. Nu lasa deoparte nimic. Puiul tau se va mira de cele mai simple si naturale lucruri si fenomene. Cu o doza suficienta de entuziasm si sensibilitate, iti poti provoca puiul sa descopere lumea, folosindu-si toate simturile. Preda-i lectia universului, ajutandu-l sa descopere natura, sa se minuneze de ea cand aduna castanele din parc, cand pune mana pe zapada rece sau observa miscarea norilor. Faceti o plimbare in padure pentru a culege si mirosi flori si a face coronite parfumate, pentru a se juca descult prin iarba.

Amestecati impreuna aluatul pentru prajitura si lasa-l sa se murdareasca cu acuarele daca gaseste placere in pictura. Adunati scoicile de la malul marii si asezati-le impreuna intr-un aranjament decorativ chiar in casa voastra. Faceti o plimbare pe inserat pentru a privi luminile orasului. Bucurati-va impreuna de artificii ca si cum ati fi in mijlocul petrecerii. Arata-i apusul, vorbestei despre Luna si Soare, despre zi si noapte.

Vad

Aratandu-i copilului tau lucrurile de cand lumea, evidente, dar poate prea evidente pentru ca multi dintre noi, adultii, sa le mai observam, il inveti sa observe detaliile, ii dezvolti atentia vizuala asupra universului ce-l inconjoara. Impreuna puteti observa cum creste un pumn de boabe de grau intr-un ghiveci, cum sare greierele, cum nu puteti scapa de umbra, cum isi ascunde veverita nuca in pamant, cum transporta furnica firimiturile de paine. De la mica distanta, dar in deplina securitate, puteti observa impreuna cum tese paianjenul plasa, cum culege albina polenul din flori. Apropiindu-va de insecte, studiindu-le fara teama, iti inveti copilul sa n-aiba teama de ele. S-ar putea ca tu sa te temi de paianjeni, soparle si gandaci. Nu-i transmite frica ta copilului tau. Mai degraba invata-l sa se fereasca de ele, si nicidecum sa le ucida. Invata-l ca fiecare fiinta, cat de mica, are viata sa si nu este bine sa ii faca rau. Ca pe furnica o doare cand o calca cu piciorul sau pe floare, cand ii rupe o frunza.

Aud

Auzul este important in invatarea limbajului. Atrage-i atentia asupra sunetelor, mai ales cand se aud in departare, fara a vedea cine sau ce le produce. Indeamna-l sa se uite pe cer cand auzi un avion, ajuta-l sa nu se teama de sunetul sirenei, cand trec pe strada voastra pompierii, salvarea sau politia. Clopotele bisericii indica terminarea slujbei; vorbestei si despre aceasta.

Permite-i si incurajeaza-l sa produca singur sunete batand ritmul cu piciorul sau batand din palme in timp ce canta. Umpleti impreuna o sticla de plastic cu margele sau boabe de orez si explorati diferite ritmuri. Invata-l sa cheme veverita, sa produca zgomot batand nucile intre ele si sa-i intinda mana, asteptand linistit ca aceasta sa-i ia nuca din palma.

Sfatul specialistului:

“La copilul mic, controlul auzului sepoate face urmarind raspunsurile acestuia la intrebari de la distantedin ce in ce mai mari, pana la 3 m, acoperindu-ti partial gura, pentrua inabusi sunetul.”(dr. M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

Pipai

Pipaitul este pentru copil un mijloc de cunoastere si de memorare si se refera la toata pielea, nu doar la degetele de la maini. Din acest motiv este bine sa-l inciti sa exploreze cu mainile, cu picioarele, cu intreg corpul, de fiecare data cand o poate face in siguranta. Daca ii repeti frecvent: „Nu pune mana acolo!” sau „Nu atinge, este murdar”, ii limitezi universul cunoasterii, ii retezi din sansa de a face noi descoperiri care sa-l invete lucruri noi.
Permite-i sa mangaie un caine, daca te-ai asigurat ca este unul prietenos, sa ia in brate o pisica, daca esti convinsa ca este una blanda.

Daca mainile sunt spalate, permite-i sa manance unele lucruri cu ajutorul degetelor, si astfel, puiul tau invata sa descopere alimentele fragede, moi, uscate sau lipicioase, calde sau reci, fine sau aspre, inainte de a le simti in gura.

Confectionati impreuna un colaj din bucati de diverse materiale lipite pe o plansa de lucru. Ii va face mare placere sa mangaie fiecare material in parte, sa-l simta cu degetele.

Ajuta-l sa-si dezvolte sensibilitatea si la nivelul picioarelor. Incurajandu-l sa paseasca descult prin nisip, pietris sau prin iarba.  Va simti ca nisipul uneori este fierbinte, ca pietrele uneori inteapa, ca iarba uneori este uda sau gadila talpile, iar pamantul moale si noroios sau uscat si aspru. Descult, invata sa apuce diverse obiecte mici cu picioarele si degetele de la picioare. In casa puteti coase o talpa antiderapanta pe o pereche de sosete, renuntand la incaltamintea de interior.

Gust

Dezvolti gustul copilului tau lasandu-l sa guste tot ceea ce este sigur, nu-l raneste si nu-i face rau. Este bine sa-l atentionezi daca vreo savoare risca sa-l surprinda. S-ar putea sa scuipe unele alimente ce nu-i plac, dar a incercat, stie de acum ce gust are, s-a lamurit daca ii place sau nu.

Miros

Bucataria ta poate fi unul dintre locurile in care ii poti tine lectii despre mirosuri. Ai in dulap, cu siguranta, plante si mirodenii aromate, paine prajita, fructe sau legume, gatesti in cuptor, fierbi supa plina cu legume pe aragaz, speli obiectele electrocasnice cu detergenti parfumati. Toate aceste mirosuri pot fi identificate de copilul tau, recunoscute individual.

Fiecare mancare poate sa aiba povestea ei, fiecare condiment are alt miros si este folosit la un anume fel de mancare. Si cate si mai cate poti sa-i spui copilului tau in bucatarie.

Seara, la baie, descoperiti parfumurile diferite ale sapunului si samponului, mirositi sarea de baie, laptele de corp. Invita-l sa faca legaturi cu mirosuri deja stiute. A ce miros ele? Care miroase mai frumos? In oras, atrage-i atentia asupra mirosului care vine de la o brutarie, intreaba-l cum miroase intr-o farmacie si daca-i place mirosul dintr-o parfumerie. In aer liber este cel mai simplu. Aici il inveti ca iarba nu miroase precum fanul, ca nu toate florile au parfum.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.