Cauta:
Politica gradinitei - partea II

Politica gradinitei - partea II

Data: 21.12.2007

Politica gradinitei - partea II
 
Nu exagera in caz de conflict.

Chiar si copii foarte cuminti pot avea conflicte cu colegii; iar prescolari nu au experienta necesara pentru a putea rezolva singuri astfel de situatii. In asemenea cazuri, parintele trebuie sa intervina cu grija pentru a remedia situatia.

Lynn Olson, din SUA, mama a doi copii de sapte si trei ani, a invatat ca trebuie mai intai sa stea de vorba cu educatoarea atunci cand apar conflicte intre copii. "Fiul meu venea acasa si-mi spunea tot felul de povesti despre ce s-a intamplat la gradinita. Daca le credeam pe toate as fi avut mari probleme. Baietelul meu este foarte sincer cu mine, dar este copil si vede altfel lucrurile." Educatoarea poate fi atenta la ce se intampla in clasa si poate purta o discutie cu parintii celulilalt copil daca este cazul.

Cateodata apar si probleme intre parinti si educator. In asemenea cazuri e foarte important sa vorbesti cu pedagogul respective inainte sa mergi la director sau la ceilalti parinti.

Teama de despartire

Cand copilul tau merge pentru prima data la gradinita este normal sa apara unele probleme pentru ca va petrece mai mult timp departe de tine si de tatal lui. Parintii cu experienta spun insa ca trebuie sa-ti analizezi propriul comportament pentru ca e posibil ca ceea ce faci sau spui sa contribuie la supararea micutului. Prescolarii au un spirit al observtiei foarte dezvoltat si daca isi vad parintii foarte ingrijorati ei pot oglindi comportamentul lor. Ai voie sa versi cateva lacrimi, avand in vedere ca e un moment de rascruce in viata copilului, dar ai grija ca el sa nu te vada.

Daca te comporti ca si cum gradinita ar fi o experienta pozitiva si copilul se va comporta la fel. Despartirea e grea, intr-adevar, dar trebuie sa te convingi pe tine insati ca nu e atat de grav pe cum pare, altfel vei petrece un an intreg in holul gradinitei cu un prescolar agatat de piciorul tau.

Nu te teme de schimbari

Cei mai multi copii se pot descurca in orice mediu scolar atata timp cat personalul este competent. Totusi, se intampla uneori ca lucrurile sa nu mearga tocmai bine. Se poate sa nu fii de accord cu regulile de disciplina ale scolii sau ca personalul sa nu-ti faca o impresie buna. In asemenea cazuri, nu ezita sa schimbi gradinita daca e posibil.

Traci Benson, din Anglia, nu a avut curajul sa schimbe scoala cand baietelul ei avea probleme de comportament. "Fiul meu obisnuia sa-si muste colegii. Nu putea sa comunice verbal asa cum si-ar fi dorit. Cand un copil ii lua o jucarie devenea frustrate si tot ce putea face era sa muste. Am vorbit cu educatoarea, dar ea nu a fost dispusa sa-l invete cum sa foloseasca cuvinte in loc de muscaturi." Dupa trei luni copilul nu a mai fost primit la gradinita. "Pana la urma a fost un lucru bun" spune Traci. "L-am dus la o alta gradinita unde educatoarea a stiut cum sa-l dezvete de acest obicei"

Daca alegi scoala potrivita si lucrezi cu personalul ca o adevarata echipa vei reusi sa transformi gradinita intr-o experienta pozitiva si sa construiesti o baza puternica pentru scoala primara si gimnaziu.
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu