Desi studiile au aratat clar ca exista o legatura stransa intre alimentele bogate in zahar si problemele comportamentale ale copiilor, multi parinti continua sa incurajeze dependenta de zahar a celor mici. De ce? Si ce putem face pentru a intrerupe acest cerc vicios?

Doi frati de varste diferite se afla la petrecerea unui prieten. Cel mai mic, care tocmai si-a terminat bucata de tort, alearga prin casa, loveste mobile si isi impinge prietenii. Cel mai mare sta linistit de vorba cu o colega si mananca un mar. de unde aceasta diferenta de comportament? Oare cel mic sa fie doar obosit?
Probabil ca nu. Este foarte posibil ca tortul bogat in zahar sa-l fi transformat pe cel mic intr-un dracusor. Dar ce se intampla cu fratele mai mare? Decizia lui de a renunta la tort in favoarea marului a fost una inteleapta. Capacitatea de a alege hrana sanatoasa nu numai ca l-a ajutat sa se simta bine in continuare, dar i-a si hranit capacitatile cognitive.

De peste 15 ani se studiaza legatura dintre zahar, sanatate si comportament. Cercetarile nu au facut decat sa confirme ceea ce multe mama stiu deja: zaharul schimba comportamentul copilului. El poate transforma cel mai linistit si mai calm copil intr-un mic plangacios agitate si galagios.

Multi parinti observa legatura dintre zahar si comportamentul urat si totusi continua sa ofere copiilor suc, prajituri si bomboane. De ce? Pentru ca e greu sa intrerupi cercul vicios. Iti iei copilul cu tine la magazine si odata ajunsi acolo incepe sa planga dupa bomboanele de pe raft.

I le cumperi doar ca sa-l faci sa inceteze si totul revine la normal. Dar numai pentru moment, caci in drum spre casa copilul tau reevine agitat si plangacios.

Cum recunosti sensibilitatea la zahar?

De unde stii ca cel mic e sensibil la zahar? De cele mai multe ori parintii pur si simplu stiu. Un astfel de copil cere dulciuri tot timpul si se vede ca si le doreste cu adevarat.

Nici nu vrea sa manance altceva.Momentele critice apar atunci cand scade nivelul zaharului din sange. Daca un copil se poarta oribil si imediat ce-i dai dulciuri devine un ingeras, atunci e sigur: un copil sensibil la zahar.

Observa cu atentie comportamentul copilului tau. Cere dulciuri tot timpul? Este impulsiv, agitate, vorbeste mult?Are probleme de atentie si concentrare? De asemenea starea de sanatate spune multe despre dependenta de zahar: face des alegii sau infectii ale urechilor? Este supraponderal? Plange des si din orice?

Toate acestea pot parea normale la un copil insa ele sunt rezultatul direct al dietei. Organismul copilului nu poate procesa zaharul la fel ca organimul tau. Ai fi surprinsa sa stii cat e diferit reactioneaza corpul unui copil la o cantitate foarte mica de zahar.

Sa ne gandim la o cutie de cola. Daca un adult de 60 kg bea o cutie de cola care contine inmedia 40g de zahar, asta inseamna 1 g de zahar la fiecare 1,5 kg de greutate corporala. Dar daca un copil de 20 kg consuma aceleasi 40 g de zahar, raportul va fi cu totul altul. E ca si cum un adult ar bea sase cutii de cola una dupa alta.

Efectele zaharului asupra copilului

Cum afecteaza zaharul organismul unui copil? Zaharul influenteaza in trei feluri creierul si organismul copilului tau: glicemia, nivelul de serotonina si beta-endorfina.

Cand consumam carbohidrati glicemia creste si organismul produce insulina. Insulina e un combustibil al organismului. Dar in cazul copiilor dependenti de zahar echilibrul dintre hrana si combustibil dispare. Glicemia creste mai repede si ajunge la un nivel mai ridicat decat cel normal.

Ca rezultat, se elibereaza o cantitate mai mare de insulina si zaharul e aborbit mai repede in celule. Astefel se creeaza o senzatie asemanatoare cu cea a persoanelor care iau droguri. E ca si cum te-ai droga cu zahar. Dupa o stare de bine, de exaltare, efectul zaharului dispare lasand o senzatie de oboseala si iritabilitate.

O substanta importanta a carei secretie este influentata de zahar este serotonina. Serotonina are rolul de a linisti creierul. Ea ne da senzatia de bine si de liniste. Un copil al carui nivel de serotonina este scazut se va simti deprima, coplesit. Copiii dependenti de zahar au nivel mai scazutal serotoninei. Schimbandu-le dieta, nivelul de serotonina poate creste, facandu-i mai increzatori, mai calmi.

Beta-endorfina este de asemenea o substanta a carei secretie este influentata de zahar. Ea este calmantul creierului. Copiii dependenti de zahar sunt mai sensibili la durere.

Astfel, vizitele la dentist sunt mai traumatizante. Dar ceea ce este mai important e ca beta-endorfina influenteaza increderea in sine. Copiii care consuma mult zahar, deci au nivel crescut al beta-endorfinei se simt neimportanti si nu au incredere in ei insisi dupa ce trece efectul zaharului.