Organizatia Salvati Copiii Filiala Iasi deruleaza in perioada 21 decembrie 2005 – 20 noiembrie 2006, in judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Galati si Suceava, proiectul Clinica Monitor Drepturile Copilului, finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2003.

Experienta de 16 ani a Organizatiei Salvati Copiii, precum si studiile de specialitate, au demonstrat ca peste 90% din populatia tarii considera drepturile copilului o utopie, fara a constientiza importanta acestora si consecintele incalcarii lor, lipsa de informare si educare fiind principala cauza a necunoasterii lor.

Ca un posibil raspuns la aceasta situatie, Salvati Copiii Filiala Iasi deruleaza in perioada 21 decembrie 2005 – 20 noiembrie 2006 proiectul Clinica Monitor Drepturile Copilului, finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE, cu scopul promovarii, respectarii si monitorizarii Drepturilor Copilului conform Conventiei ONU ratificate de Romania in 1990. Se urmaresc, prin aceasta, trei obiective principale:
•  infiintarea Clinicii Monitor Drepturile Copilului, in vederea oferirii de asistenta psihologica, sociala si juridica gratuite tuturor copiilor;
•  realizarea unei campanii de constientizare si sensibilizare a opiniei publice cu privire la Drepturile Copilului;
•  desfasurarea unor activitati de educare si informare privind Drepturile Copilului in scoli si licee din cinci judete ale tarii: Iasi, Galati, Neamt, Suceava, Vaslui.

Clinica Monitor Drepturile Copilului este prima de acest gen din tara, deoarece acorda trei tipuri de asistenta gratuita pentru copil si familia acestuia:
1. Asistenta juridica:
–  consilierea juridica a copilului si familiei cu privire la demersurile necesare pentru restabilirea dreptului copilului care a fost incalcat
–  sprijin in redactarea de cereri, petitii, plangeri catre autoritatile publice sau instantele judecatoresti
–  reprezentarea in instanta prin intermediul avocatului in cazurile grave de incalcare a drepturilor
2. Asistenta psihologica:
–  evaluare si diagnostic psihologic pentru instanta
–  consiliere psihologica
–  consiliere psihologica si recuperare terapeutica pentru copil si familie
3. Asistenta sociala:
–  evaluare sociala a cazurilor care intra in evidenta specialistilor Clinicii Monitor
–  monitorizare sociala
–  monitorizare scolara a beneficiarilor minori
–  consiliere si orientare scolara pentru copil si familie
–  informarea beneficiarilor cu privire la oportunitati sociale viabile
–  indrumare / referire spre alti specialisti sau institutii abilitate.

Din momentul inceperii activitatii si pina in prezent, Clinica Monitor Drepturile Copilului a primit aproximativ 50 de sesizari, prin care s-a solicitat consiliere si asistenta juridica, psihologica si sociala cu privire la cazuri de incredintare a minorilor, de inregistrare tardiva a nasterii, de trafic de fiinte umane, de abuz asupra copilului etc.

Dintre activitatile propuse in cadrul proiectului, Salvati Copiii Iasi a derulat pana in acest moment:

  • 3 seminarii de formare a cadrelor didactice din judetele Vaslui, Neamt si Suceava, care au avut ca numar de beneficiari 73 de persoane;
  • 176 de activitati de informare-educare in 61 de scoli si licee din cele 5 judete vizate in proiect, beneficiari directi fiind 7298 elevi;
  • campanie publica pentru cresterea gradului de cunoastere a Drepturilor Copilului care a inclus si 17 activitati stradale de diseminare a informatiei unuii numar de 8038 de beneficiari directi.

Din 19 iunie 2006 se difuzeaza, la Radio Iasi, emisunea Copiii au drepturi, ce isi propune sa ofere informatii de ordin  juridic si psihologic in direct, precum si sensibilizarea opiniei publice cu privire la drepturile copilului si la reglementarile juridice. Emisiunea se transmite saptaminal, iar ascultatorii pot suna si  sesiza in direct cazuri in care drepturilor copilului au fost incalcate, dar pot  si solicita  informatii de natura juridica si psihologica specialistilor in domeniu prezenti in studio la fiecare emisiune. Emisiunea se poate asculta live si pe internet la http://www.radioiasi.ro/live.htm

Clinica Monitor asigura respectarea drepturilor copilului prin oferirea de servicii gratuite de consiliere si asistenta juridica, psihologica si sociala, pentru copil si familia acestuia. Ne gasiti in fiecare zi, de luni pana vineri, intre orele 9:00-17:00, pe Stradela Canta nr. 10, in incinta Scolii nr. 9 „Elena Cuza” Iasi, telefon/fax 0232-219909, sau ne puteti scrie un e-mail la adresa iasi@salvaticopiii.ro

Salvati Copiii Iasi este o organizatie neguvernamentala activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1991. Membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, organizatia considera ca toti copiii, indiferent de rasa, religie sau provenienta sociala au aceleasi drepturi, de care trebuie sa beneficieze. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati Organizatia Salvati Copiii Filiala Iasi, tel. 0232-219986, e-mail: iasi@salvaticopiii.ro, persoana de contact dra Adina Pachitanu, tel. 0740 293 178, e-mail: pachi_adina@yahoo.com.