Cauta:
Stangaci sau dreptaci? Motiv de ingrijorare?

Copii  Copii - rss

Stangaci sau dreptaci? Motiv de ingrijorare?

  Autor Echipa NN Data: 16.06.2014
Stangaci sau dreptaci? Motiv de ingrijorare?
Stangaci sau dreptaci? Abia la varsta de 3 ani va face copilul aceasta alegere. Pana atunci, insa, va putem oferi cateva teste pentru a afla, in avanpremiera, care va fi preferinta sa viitoare.

Partea preferata

Cateva mici exercitii, la care bebe va participa spontan, va pot arata daca bebe va fi dreptaci sau stangaci. Tot ce trebuie sa faceti este sa efectuati cat mai multe dintre aceste teste, pentru a va asigura ca raspunsul este cat mai aproape de adevar.
  • Cand va jucati fotbal, aruncati-i mingea la picioare si asteptati sa vedeti ce picior va folosi pentru a va intoarce pasa. Nu-l grabiti si nici nu-i dati nici un fel de indicatie. Lasati-l sa aleaga singurel.
  • Faceti-i un "binoclu" din hartie si oferiti-l ca sa priveasca un obiect, cerul sau chipul dumneavoastra. Veti observa de care ochi il apropie pentru a privi.
  • Rugati-l sa asculte cu urechea tic-tacul unui ceas. Ce ureche va apropia de ceasornic? Dreapta sau stanga?
  • Desenati impreuna pe o bucata de hartie. Realizati un desen simplu – o floare, luna sau soarele – apoi dati-i creionul colorat copilului ca sa va "ajusteze" creatia. Micile sale incercari de a picta sau a desena se vor realiza, in mod natural, cu manuta pe care o va folosi ulterior la scris.

Trebuie sa stiti

  • Daca este vorba despre jucarii sau chiar despre desertul preferat, bebe va poate face surpriza de a intinde ambele manute pentru a-l apuca sau, in functie de graba si dispozitie, oricare dintre manute, aleatoriu. Acest lucru nu va poate indica daca bebe va fi stangaci sau dreptaci si nici nu trebuie sa va ingrijoreze. Nu este vorba despre o incertitudine in alegerea viitoare sale preferinte, care poate avea consecinte neplacute la varsta scoalara, ci doar de un impuls de moment.
  • Pana la varsta de 4-5 luni, sugarul apuca toate obiectele din jur, fara sa prefere o anumita manuta. Efortul de coordonare ii da si asa destule bataie de cap, asa ca trebui sa-i oferiti timp pentru a se decide care va fi preferinta sa ulterioara.
  • Daca, dupa varsta de 3 ani, bebe utlizeaza cu aceeasi frecventa ambele maini, acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze. Bebe poate fi ambidextru, asa cum sunt 45% dintre copii la inceput.
  • In cazul unui copil stangaci, este gresit sa-i interziceti sa se foloseasca de aceasta mana si sa-l fortati sa scrie cu dreapta. Lasati-l sa-si urmeze pornirea fireasca.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu