Cauta:
Îmbunătățirea comunicării dintre părinte și copil

Copii  Copii - rss

Îmbunătățirea comunicării dintre părinte și copil

  Autor Stefania Gubavu, psiholog clinician Data: 12.05.2009

Îmbunătățirea comunicării dintre părinte și copil
Am ales această temă deoarece consider comunicarea esența oricărei relații, atât interpersonale, cât și intrapersonale (comunic atât cu ceilalți cât și cu mine însumi). Măsura în care reușim să înțelegem complexitatea acestui proces va determina însuși modul de a ne înțelege și de a ne schimba.

Când ne gândim la o persoană ne vin în minte descrieri de genul „mă înțeleg ușor cu ea”, sau „mi-e greu să comunic cu ea”, „mă cert des cu el/ea”, etc. Chiar când ne definim pe noi înșine folosim caracteristici observate ale modului nostru de comunicare: „eu sunt cam tăcut(ă)”, „sunt sociabil(ă)” etc. Însă ce este comunicare? Ce înseamnă să comunic? De ce am nevoie să comunic?

În termeni generali, comunicarea reprezintă un schimb de informații de la un transmițător la un receptor printr-un anumit canal și orientat către un scop. Pentru a se realiza comunicarea trebuie ca atât transmițătorul cât și receptorul să folosească un limbaj comun. De cele mai multe ori folosim aceleași cuvinte însă acestea pot îmbrăca sensuri diferite, uneori chiar contradictorii. Un alt element cheie al comunicării este oferirea feedback-ului, proces prin care destinatarul îi „arată”  celui dintâi că a primit și a înțeles informația transmisă.

Clipă de clipă primim și oferim … gânduri, emoții, hrană …  Comunicând ne dezvoltăm încă dinainte de a ne naște. Comunicarea reprezintă o trăsătură definitorie a vieții. În acest cadru putem înțelege mai bine nevoia noastră de comunicare, și mai ales a copiilor noștri, care sunt la început de viață. 
De multe ori tindem să privim comunicarea părinte-copil ca fiind unidirecțională: părintele transmite, copilul primește (mai ales când copilul este mic). Și deseori părintele ajunge să se întrebe cu privire la modul în care a fost înțeles, dacă a fost înțeles. Este ca și cum părintele și copilul vorbesc limbi diferite. „Limbajul părintelui” este dominant verbal, mental și simbolic. „Limbajul copilului” este unul al corpului, al non-verbalului. Prin comunicarea cu părintele, copilul accede treptat la cuvânt și verbal. Modul în care copilul va integra în propria personalitate noua „limbă” depinde de gradul de congruență pe care părintele îl are cu el însuși și pe care îl manifestă în relația cu acesta. De exemplu, mama îi poate spune copilului că îl iubește luându-l în brațe și sărutându-l, iar cu altă ocazie îi spune același lucru încruntată și refuzându-i îmbrățișarea, sau mama și tatăl au modalități opuse de a-i spune că îl iubesc. Copilul va avea o imagine ambivalentă, confuză despre conceptul de a iubi. El va manifesta această confuzie în relațiile sale de mai târziu, având dificultăți în a-și „arăta” iubirea.  

Orice comunicare are loc pe ambele planuri: non-verbal și verbal.
Pentru ca părintele și copilul să găsească un „limbaj” comun, pentru a putea crște împreună și a comunica autentic, vă propun în continuare să explorăm câteva posibilități de îmbunătățire a comunicării dintre acești protagoniștiRead the English version of this article: Improving Communication between Parent and Child
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
10 comentarii
 • a spus
  vineri, 29.05.2009
  EXCELENT...MINUNAT...INTERESANT [ ... ]
 • a spus
  vineri, 15.05.2009
  Comentarii la articolul Îmbun?t??irea comunic?rii dintre p?rinte ?i copil Articol bun [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  frumos articol.pe intelesul tuturor [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  foarte frumos [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  Excelent articol. Pe intelesul tuturor. [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  Excelent articol. Pe intelesul tuturor. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 13.05.2009
  ff.util si pe intelesul tuturor [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 13.05.2009
  SI MIE IMI PLAC ACEST GEN DE ARTICOLE.INTRADEVAR TE AJUTA SA ITI CUNOSTI COPILUL [ ... ]
 • a spus
  marți, 12.05.2009
  mi-a placut mult articolul. Te ajuta sa-ti intelegi mai bine copilul. [ ... ]
 • a spus
  marți, 12.05.2009
  excelent articol. unele le-am aplicat deja si pe altele de abia astept sa o fac . deocamdata este [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu