Cauta:
Cum iti inveti copilul sa faca la olita

Copii  Copii - rss

Cum iti inveti copilul sa faca la olita

  Autor Echipa NN Data: 05.05.2014
Cum iti inveti copilul sa faca la olita
Olita devine, de cele mai multe ori, cosmarul copiilor si al parintilor. Copilasul este mare, se dezbraca singur de pantaloni dar nu face caca la olita. Ba chiar fuge si face tot in scutec. Care este perioada potrivita pentru a-i face copilului cunostinta cu olita? Cum il convingem sa renunte la scutece si sa ceara la olita?

Cand cumparam olita

Fiecare copilas se dezvolta in felul lui. Insa, dupa varsta de un an, atunci cand cel mic stie deja sa mearga bine, puteti achizitiona olita. Olita trebuie sa fie vesela si interesanta si lasata la vedere. Copilul trebuie sa se simta atras de olita, sa fie curios, sa o studieze etc. Exista copii care instinctiv incep sa se aseze pe ea. Ceea ce este foarte bine. Daca cel mic nu banuieste la ce se foloseste, puteti incepe dvs. sa-l puneti pe olita dupa fiecare masa, inainte de somn. Este posibil ca cel mic sa se revolte. Dar daca olita este suficient de interesanta si atragatoare, sigur copilul nu o va refuza.

Cum incepem?

In primul rand, este recomandat sa incepi aceasta etapa in sezonul cald. Trebuie, pentru inceput, sa-ti lasi copilul fara scutec in timpul zilei, in chilotei. Ca sa ceara la olita, copilul trebuie sa fie deranjat de senzatia de "ud", "murdar". Chiar daca ti se pare complicat, nu va dura mult si cel mic va incepe sa-ti spuna ca a facut caca.
Dupa fiecare scaun in chilotel, explica-i copilului ca trebuie sa faca la olita, si apoi sa puna caca in toaleta si sa traga apa. Repetati acest procedeu impreuna, lasa-l pe el sa traga apa la toaleta. Copiii sunt incantati de astfel de activitati.
Fii rabdatoare si nu te intoarce la scutece. Odata ce ai decis sa mergi pe acest drum, nu te mai intoarce la scutece. Gata! Scutecele s-au terminat si pe timpul zilei copilul va sta doar in chilotei si va sta pe olita din cand in cand.
In cazul in care cel mic nu agreaza inca ideea, poti face chiar si un panou colorat, unde sa pui buline rosii pentru fiecare scaun la olita si buline negre pentru cealalta situatie. La un numar de n buline rosii, copilul va primi o mica recompensa.
De asemenea, este esential ca dupa fiecare pipi sau caca, parintii sa se bucure si sa aplaude reusita copilului. Evita sa iei in seama, sau sa-l certi, atunci cand cel mic mai are scapari pe el. Este firesc ca aceasta etapa noua sa fie indelungata si sa necesite rabdare din partea parintilor.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu