Astazi au mai ramas doar cateva probleme care pot face un cuplu complet incapabil de a concepe un copil. In cele mai multe cazuri fertilitatea este compromisa dar nu complet. Am auzit cu totii povestile unor cupluri care au renuntat sa mai incerce si s-au resemnat cu gandul ca nu vor avea copii, iar la scurt timp femeia a ramas insarcinata. Exista si femei care au ramas insarcinate la scurt timp dupa ce au adoptat copii si s-au trezit deodata cu doi sugari in casa. Asta nu inseamna ca resemnarea sau adoptia maresc sansele de a avea copii. Dar orice tratament poate da rezultate fie ca e vorba de rugaciuni sau de cele mai avansate proceduri medicale.

Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand se cauta o solutie pentru infertilitate.

Cati ani aveti si de cat timp incercati sa concepeti un copil?

Dupa luni intregi de incercari multe cupluri se intreaba care sunt sansele lor de a concepe daca nu apeleaza la tratamente medicale. Raspunsul depinde foarte mult de varsta celor doi. Pentru un cuplu tanar sansele de a avea copii sunt de 20-25% la fiecare ciclu. Pentru trecuti de 40 de ani acest procent scade pana la 5%. Fertilitatea incepe sa scada de la 30 de ani, la 35 de ani schimbarile devin dramatice, iar la 40 de ani sansele de a avea copii sunt slabe. La aceasta scadere a fertilitatii trebuie adaugat riscul de avort spontan care ajunge pana la 50% la femeile de peste 40 de ani. Pe aceste considerente tratamentul infertilitatii va fi mai agresiv la cuplurile in varsta.

De asemenea conteaza si perioada scursa de la primele incercari. Un cuplu aflat la prima sarcina este infertil daca a incercat fara success timp de un an de zile, pe cand un cuplu care are deja copii ester infertil dupa sase luni de incercari nereusite. Asta nu inseamna ca daca a trecut un an de la prima incercare sansele tale sunt egale cu zero. In acelasi timp este evident ca sansele de a concepe sunt cu atat mai slabe cu cat a trecut mai mult timp de la prima incercare.

Ce probleme medicale aveti

Medicul trebuie sa stabileasca un "plan de bataie" special pentru fiecare cuplu. Folosind informatiile pe care le detine, doctorul trebuie sa decida care sunt sansele ca o femeie sa ramana insarcinata fara niciun fel de tratament, si care sunt sansele daca cuplul sufera orice fel de interventie medicala. Pentru a evalua starea de sanatate a celor doi parteneri, medical trebuie sa rcurga la spermograme, teste ale glandei tiroide, examene fizice, si alte tipuri de analize. Pentru a stabili un tratament efficient trebuie luati in considerare atat factorii feminini cat si cei masculini.

Infertilitatea este foarte rara absoluta, in cazuri de azoospermie (lipsa totala a spermatozoizilor) sau ocluzia totala a trompelor uterine. In astfel de cazuri este foarte greu sa gasesti un tratament potrivit.

Exista o serie de factori pe care medical ii va lua in considerare

  1. Analiza spermei: numarul de spermatozoizi functionali este extreme de important. Daca la spermograma se gasesc 13 milioane de spermatozoizi normali, exista multe tratamente posibile. Daca spermograma arata ca exista numai un million de spermatozoizi, si aceia cu o mobilitate scazuta singura procedura medicala care poate avea success este injectia intracitoplasmatica de sperma (un singur spermatozoid este injectat intr-un singur ovul pentru a-l fertiliza)
  2. Starea trompelor uterine: daca trompele uterine sunt libere par normale, exista multe tratamnte care pot fi folosite. Daca sunt blocate sau au suferit trauma, numai fertilizarea in vitro poate avea sanse de success.

Dupa ce analizeaza acesti factori, medical trebuie sa stabileasca ce tratament trebuie urmat. Este foarte important si numarul de factori care contribuie la infertilitatea cuplului. Printre acestia se numara:

  1. Varsta celor doi parteneri, si mai ales varta viitoarei mame.
  2. Perioada scursa de la primele incercari si pana in prezent.
  3. Problemele care au fost identificate.
  4. Numarul problemelor care au fost identificate.