Sunt copil mare!

Puiul tau este acum mereu ocupat si are o energie coplesitoare. La varsta aceasta, copilul a dobandit convingerea ca este o adevarata persoana, el se dezvolta progresiv, iar tu ai inteles ca nu mai are nevoie sa fie potolit tot timpul. Daca face inca multe nazbatii, daca inca nu te asculta de fiecare data, nu se intampla pentru ca incearca sa te provoace intentionat, ci pentru ca inca este stangaci, inca il caracterizeaza ignoranta fata de reguli.

Vitalitatea, nevoia de independenta si curiozitatea sunt caracteristicile varstei, iar combinatia dintre ele face ca viata voastra sa devina un pic mai periculoasa daca vigilenta slabeste. Copilul va specula starile tale, va observa momentele de neatentie pentru a scapa din mana ta. In oras cu copilul tau, in magazine,  acesta se poate pierde cu usurinta, asa ca fi cu ochii-n patru! Este indicat sa-i cosi, pe interiorul hainutelor, un buzunar in care sa pui o hartie pe care ai scris numele copilului, adresa de acasa sau numarul tau de telefon.

Fara scutece

La aceastavarsta, copilul se mentine in general curat ziua, dar noaptea inca maiapar accidente in majoritatea cazurilor. Nu dezarma, acest obicei se vainstala de la sine, atunci cand copilul tau va fi pregatit. Antrenamentul la olita poate fi un proces lung pentru unii copii, iar accidente vor fi chiarsi pana la varsta de 5 ani la unii dintre ei. Important este ca, dacanu ati inlocuit inca scutecele de peste zi cu lenjerie intima, saincercati sa faceti acest pas. Copilul va fi sustinut cu incurajari siexplicatii, rabdare si toleranta, si nicidecum certat pentru accienteleinevitabile. Nu fortati copilul sa foloseasca olita. Totul trebuie sa fie o joaca..

Printre copii

Copilul tau este acum capabil de mai multa cooperare cu ceilalti copii de-o seama cu el. Impreuna isi organizeaza jucariile in parc, formeaza grupuri in care fiecare vrea sa conduca si sa hotarasca pentru ceilalti. Totusi, intelegerea si toleranta nu dureaza prea mult, iar disputele verbale si fizice pot rupe adesea armonia jocului.

Nu este nicidecum vorba de rautate, iar lucrurile se vor rezolva in anii urmatori, atunci cand va intelege ca „ceea ce nu-ti place, altuia nu-i face”.

Ma transform

Din luna inluna, asisti la o evolutie spectaculoasa din punct de vedere fizic.Corpul copilului tau se schimba, iar tu observi cum isi pierdeproportiile si rotunjimile, dar se inalta, devine mai zvelt, iarmiscarile sale devin tot mai legate si mai line.

Sfatul specialistului:

“Felul in care arata copilul depinde de mostenirea sa genetica, de ingrijirea primita, mediul familial si cel inconjurator, exercitiul fizic, modul de hrana si de rezistenta la bolo. Cresterea cuprinde tot corpul. Masurarea cresterii oaselor, organelor interne si a creierului nu este practic posibila, de aceea se masoara periodic greutatea si inaltimea si, mai ales, se observa ritmul de crestere, care ofera indicatii asupra sanatatii copilului. Copiii nascuti oriunde in lume au potential de a se dezvolta in aceleasi limite de inaltime si greutate, daca au conditii optime de viata inca de la inceput, considera expertii in nutritie ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Diferentele in cresterea copilului pana la varsta de cinci ani sunt influentate mai mult de nutritie, modul de hranire, mediu si ingrijirea medicala, decat de gene (ereditate) si origine etnica.”  (dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accest Print, Suceava)

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie,Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Alexandru Bruda