Masajul bebelusului este o practica veche utilizata de foarte multi ani in toata lumea. Medicina moderna a reusit sa demonstreze beneficiile masajului, astfel ca tot mai multi parinti acorda o atentie sportia acestei practici. Studiile au aratat ca prematurii masati in mod regulat necesita o perioada de spitalizare mai redusa si ca toti nou-nascutii iau mai repede in greutate si se dezvolta mai bine daca li se fac frecvent masaje.

Pare simplu sa fii bebelus. Dormi, mananci si te joci toata ziua. De fapt, realitatea este alta. Viata de bebelus este foarte stresanta si obositoare. Trebuie sa invete cand sa doarma si cand sa stea treaz. Trebuie sa-si „convinga” gatul fragil sa sustina greutatea capsorului. Trebuie sa suporte lumina, galagia, atingerile straine. Copiii invata in fiecare zi mult mai rapid decat adultii, iar asta inseamna stres. In momentele stresante, corpul bebelui elibereaza un hormon numit cortizon (hormonul stresului), care produce acele stari de anxietate care il fac sa planga. Masajul realizat in mod regulat reduce nivelul de cortizon in sangele copilului, astfel incat el nu se va mai simti atat de stresat intre doua sedinte de masaj. Mai mult, in timpul masajului, organismul elibereaza endorfinele, hormoni care ne dau acea stare de bine pe care o simtim si noi, adultii, atunci cand suntem mangaiati. Nivelul scazut al cortizonului si nivelul crescut al endorfinelor contribuie la starea de bine pe care o va avea bebelusul.

Pipaitul este cel mai dezvoltat simt al unui nou-nascut. De aceea el se simte cel mai bine cand il strangi in brate sau cand sta intins pe pieptul gol al lui tati. Unii medici considera chiar ca atingerile parintilor elibereaza hormoni de crestere care il ajuta sa se dezvolte mai rapid. Evident, masajul imbunatateste aceste efecte, ca si relatia dintre parinti si copil. In primele zile ale bebelusului, un masaj delicat poate fi o modalitate perfecta de a construi o relatie stransa intre el si mami sau tati. Pe parinti ii ajuta sa-si cunoasca mai bine copilul, iar pe cel mic il ajuta sa se cunoasca pe sine, sa-si „simta” corpul, sa se obisnuiasca cu atingerile si sa se simta in siguranta.

Nici beneficiile fizice ale masajului nu sunt de neglijat. El reprezinta o modalitate de a relaxa muschii incordati ai unui bebelus care se misca toata ziua, incercand sa-si coordoneze miscarile si sa-si controleze partile coprului. Un bebelus isi antreneaza zilnic muschii, invatand sa-i foloseasca, asa ca ei pot deveni foarte incordati. Cu un masaj simplu, realizat in doar cateva minute, il ajutam pe cel mic sa se relaxeze si sa doarma mai bine dupa o zi agitata.

De asemenea, masajul ajuta si sistemul circulator. Acesta este subdezvoltat la bebelusi si in perioada in care copilul se adapteaza vietii din afara uterului, manutele si piciorusele nu primesc un flux de sange suficient de puternic. Prin masaj, sistemul circulator devine mai puternic.

La fel se intampla si cu sistemul digestiv. Masand burtica ajutam la reglarea digestiei, la elminarea mai rapida a gazelor si la reducerea spasmelor. Bebelusul se va simti mai bine si exista sanse mari sa evitam, astfel, colicile.

In cazul prematurilor masajul poate fi de mare ajutor. Daca medicul pediatru iti permite sa-l masezi pe bebe, aceasta practica ii poate imbunatati functiile vitale si ii poate regla respiratia.

Multe mamici aleg sa maseze bebelusii dupa baita, cand pielea este curata si profita pentru a-l unge cu un ulei sau o lotiune hidratanta. Abordarea nu este gresita, insa masajul se poate face oricand bebele este incordat, cand plange, cand are probleme digestive (gaza, constipatie) sau cand este speriat, pentru a-l asigura ca mama este langa el.