Tratamentul malnutritiei
Vizeaza aducerea progresiva a dietei la nevoile calorice ale varstei .Cei mai multi sugari isi reiau cresterea rapid in momentul in care ajung la o alimentatie corespunzatoare, cu aport caloric si proteic adecvat varstei lor aparente (varsta corespunzatoare taliei). Concomitent se realizeaza corectarea medicamentoasa a eventualelor deficite minerale si vitaminice asociate (carenta de vitamina D, calciu, fier etc.). Un punct important al terapiei il constituie profilaxia infectiilor intercurente prin masuri de izolare epidemiologica si efectuarea vaccinarilor corespunzatoare varstei.

Terapia recuperatorie complexa implica: masuri de stimulare a dezvoltarii psihomotorii, educatie nutritionala a familiei si sprijin economico-social acordat familiei prin institutiile de ocrotire. Se recomanda, de asemenea, calirea prin factori naturali (aer, soare, apa).

Evolutia formelor usoare si medii (grad I si II) de MPC (malnutritie protein calorica) este in marea majoritate a cazurilor buna .Corectarea aportului energetic al dietei determina un „salt de crestere”, ajungandu-se in final la parametri conditionati de potentialul genetic de crestere. O evolutie mai dificila o pot avea cazurile cu o subnutritie prelungita, la care instituirea masurilor de recuperare intarzaie.

Mortalitatea in MPC severe netratate este apreciata ca impresionanta (pana la 100 % ). Cu mijloacele terapeutice actuale mortalitatea poate fi redusa sub 10 %.

Evolutia formelor usoare de malnutritie proteica (MP), cu terapie recuperatorie adecvata este favorabila. Formele severe de MP sunt grevate de un procentaj crescut de mortalitate (intre 10-40%). Cele mai multe decese la copii cu KWASHIORKOR se inregistreaza in primele 24 de ore de la internare, datorita tulburarilor electrolitice acute sau modificarilor biochimice ireversibile. In urmatoarele 10 zile de la debutul terapiei de recuperare, cele mai multe decese sunt datorita infectiilor sistemice.

Profilaxia malnutritiei
Incepe odata cu aparitia sarcinii. O urmarire adecvata a evolutiei sarcinii, crearea unor conditii de viata si munca (inclusive din punct de vedere nutritional ) ale femei gravide, duce la combaterea nasterilor premature, la reducerea procentajului acestora. S-a demonstrat ca fiecare al 3-lea sugar cu o forma clinica de malnutritie a avut greutatea mica la nastere (mai mica de 2500 g).

Acordarea unei atentii deosebite pe linia urmaririi medicale a copiilor, dar si pe linia masurilor speciale de sprijin – copiilor din familiile cu venituri mai mici, care locuiesc in conditii mai putin igienice etc.

Intocmirea si popularizarea – la nivelul retelei de pediatrie, cat si a publicului larg a recomandarilor de alimentatie. Promovarea alimentatiei la san, cel putin in primele 3 luni de viata; in cazul alimentatiei artificiale este indicata folosirea preparatelor de lapte praf adaptate (umanizate), diversificarea trebuie inceputa la timp (intarzierea ei expune la riscul unor deficite nutritionale).

Pentru profilaxia malnutritiei conditionate de infectii se recomanda urmatoarele masuri :

  • promovarea alimentatiei naturale. Laptele matern joaca un rol protector fata de infectii prin tansmisia pasiva a cantitatii mari de lizozim (substanta antibacteriana), de IgA (imunoglobuline de tip A) secretorii, anticorpi, macrophage (celule antifagocitare cu rol imun pentru organism) si substante ce au capacitatea de a lega fierul lactoferina – proteina cu rol de protectie impotriva infectiilor cu proprietati antiinfectioase;
  • vaccinari pentru profilaxia infectiilor obisnuite ale sugarului si copilului mic si indepartarea riscului de complicatii ale acestora;
  • tratarea corecta a infectiilor odata survenite;
  • urmarirea adecvata de catre medicul pediatru a indicilor de crestere si dezvoltare a sugarului si copilului mic cu ocazia vizitelor profilactice sau a vizitelor medicale de rutina;
  • initierea imediata a masurilor de recuperare nutritionala, daca este cazul;
  • dispensarizarea si urmarirea corecta a convalescentilor dupa o stare grava de MPC pentru indepartarea riscului de recadere.

Deci, malnutritia se caracterizeaza prin: greseli alimentare, infectie, prematuritate
Corectarea lor inseamna recuperare.