Numele
„Andrei” este de origine greceasca. Andréas sta inlegatura cu andreia = barbatie, indrazneala (de la anér, andrós,”barbat”). Forma curenta este Andrei, iar femininul Andreea, cudiminutivul Andi, adeseori grafiat dupa model occidental: Andy. Invechime, limba romana a cunoscut si alte forme: Andrii, Andruta,Andries, Andreica etc., unele disparute cu timpul, altele pastrate doarca nume de familie.


Sf. Apostol Andrei, „cel dintai chemat” la propovaduire, este, conform traditiei, si primul care a adus crestinismul pe meleagurile noastre. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: „Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan, 1, 41).

Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Este praznuit pe 30 noiembrie. Sf. Andrei este stapanul lupilor, fiind cel care ii protejeaza pe oamenii atacati de aceste animale. Sf. Andrei se celebreaza si pentru ca lupii sa nu se apropie de gospodarii sau de oamenii care calatoresc.