Cauta:
Constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi

  Autor Echipa NN Data: 10.06.2010

Desi constipatia reprezinta o sursa importanta de anxietate din partea parintilor, doar un procent mic din copii au la baza afectiunii o cauza organica importanta. Semnalul de ingrijorare apare atunci cand scaunele sugarului sunt prea consistente, prea dure, prea dureros eliminate sau prea rare.


Constipatia la bebelusi
Evacuarea cu regularitate a materiilor fecale este socotita a fi un semn de sanatate la copii de toate varstele. Cu atat mai mult, in primele luni de viata parintii acorda o importanta deosebita frecventei si caracteristicilor scaunului bebelusilor. Orice deviere fata de ceea ce este considerat normal de catre un anumit membru al familiei poate constitui un grav motiv de ingrijorare, suficient de intens pentru a determina o vizita la medicul pediatru. Astfel, nu este o exagerare faptul ca 3% din consultatiile pediatrice au la baza probleme legate de defecatia copiilor.

Numarul de scaune pe zi variaza foarte mult in primele luni de viata, normalul incadrandu-se de la 4/zi pana la peste 10/zi. Exista o frecventa mai mare a defecatiei la sugarii alimentati natural fata de tendinta la constipatie a celor care primesc formule de lapte. Totusi, un procent important dintre micutii hraniti la san au scaune mai rare, chiar la cateva zile.
Chiar si la varsta de sugar cea mai frecventa este constipatia fiziologica, fara o cauza organica.

Tanara mamica va discuta initial cu medicul si acesta va intocmi un tabel cu frecventa, consistenta, aspectul, imprejurarea in care apar scaunele. Parintii sunt rugati sa semnaleze si criteriile de ingrijorare precum distensia abdmonimala intensa, agitatia dinainte de defecatie sau in timpul perioadelor in care nu exista scaun, varsaturile, eliminarea unui scaun cu sange. De obicei, pentru a defini o constipatie fiziologica interviul medical nu va decela probleme la nici unul dintre aspectele semnalate mai sus si bineinteles examenul clinic va fi si el in limite normale. In acest punct al discutiei investigatiile suplimentare se considera a fi invasive, in special cele radiologice, si doar medicul este cel care va aduce in prim plan necesitatea efectuariilor.

Si totusi, ce se poate face?

 • Sugarul alimentat natural, nediversificat se considera a fi constipat printr-o digestie foarte buna, totala a componentelor laptelui matern, astfel incat reziduu este foarte putin cantitativ. Se incepe cu imbunatatirea alimentatiei mamei si apoi cu sporirea cantitatii de lichide administrate bebelusului (apa sau ceai). La indicatia medicului acesta poate primi si suplimente de lactoza.
 • Sugarul alimemtat artificial, nediversificat beneficiaza si el de sporirea cantitatii de lichide dar are la indemana si apanajul unui lapte special creat pentru confortul digestiv al bebelusilor constipati.
 • Sugarul diversificat poate primi sucuri de fructe initial precum mere, pere, prune, portocale, caise, piersici.

In cazul in care tratamentul nu are rezultate, trebuie continuate investigatiile la nivelul aparatului digestiv. De obicei insa diversificarea corecta este cea care normalizeaza tranzitul intestinal si definitiveaza orarul defectatiilor. Alteori, introducerea alimentatiei solide atrage dupa sine scaune tari si mult mai rare; aici insa intervin greselile de diversificare prin folosirea dietei sarace in fibre, lactate in exces, refuzul copilului de a primi apa sau ceai.

Exercitiul fizic ajuta si el  la evacuarea intestinala. Mamicile vor aplica un masaj la nivelul abdomenului dupa cum urmeaza:
 • Efectuati cu palma dumneavoastra miscari in sensul acelor de ceasornic la nivelul abdomenului bebelusului in jurul regiunii ombilicale
 • Flectati coapsele micutului pe abdomen
 • Acordati sugarului o baie calda cu funduletul cat mai mult in contact cu apa calda
 • Miscarile de pedalare il pot ajuta de asemenea sa stimuleze peristaltica intestinala.
Read the English version of this article: Baby Constipation
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  marți, 28.08.2012
  Foarte bun articolul,medicul ne-a recomandat sicate o lingurita de suc de mere ca sa ajue digestia, [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 17.08.2011
  tot odata la doua zile face si Filip. la inceput am crezut ca are probleme cu constipatia. nu-i asa [ ... ]
 • a spus
  duminică, 14.08.2011
  Uiii, bebele meu cand era mic facea doar o data la cateva zile Acum din cauza dintisorilor face de [ ... ]
 • a spus
  vineri, 12.08.2011
  Foarte bun articolul,medicul ne-a recomandat sicate o lingurita de suc de mere ca sa ajue digestia, [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu