Cauta:
Cat trebuie sa doarma bebelusul ziua?

Cat trebuie sa doarma bebelusul ziua?

  Autor Echipa NN Data: 17.10.2011

Cat trebuie sa doarma bebelusul ziua?
Mari sau mici, cu totii ne amintim ca am trecut prin perioada obligatorie a somnului de pranz. Pentru unii, aceste momente erau clipe de binevenita odihna. Pentru altii, siesta reprezenta o lunga plictiseala sau chiar un chin. Si totusi, insistam ca bebelusii nostri sa doarma somnul de dupa-amiaza, pentru ca acum ne dam seama de importanta lui in programul cotidian.

Rolul somnului in dezvoltarea fizica si psihica

Somnul este, pentru bebei, la fel de important ca hrana sau ca dragostea mamei. Cercetarile arata ca aceasta perioada de repaus nu reprezinta numai o incetare a activitatilor fizice. Dincolo de aceasta punere in paranteza a activitatii, corpul bebelusului continua sa functioneze in plan psihologic. Secretarea hormonului de crestere, intarirea osaturii, cicatrizarea ranilor, declansarea mecanismului imunitar... toate acestea se petrec in somn. In ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala, in somnul paradoxal actioneaza alte functii: gestionarea informatiilor acumulate si a capactitatii de memorare, maturarea sistemului nervos central, adaptarea emotionala. 

Cercetatorii au constatat ca un copil de 3 ani obsinuit sa dorma dupa-amiaza se adapteaza mai bine situatiilor noi de viata, in raport cu cei care nu au obiceiul de a-si face siesta. 

Orar strict sau flexibil?

Trebuie sa-i lasam copilul posibilitatea de a alege momentul in care merge la somn sau ar fi mai bine sa-i impunem un orar la care sa se adapteze? Ultima varianta este cea corecta, pentru ca bebe nu-si constientizeaza oboseala si nici nevoia de odihna. Numai dumneavoastra va dati seama cat de important este somnul si cand anume este mai bine sa intervina perioada de repaus. De aceea, un orar impus, care sa tina cont de programul de activitati al copilului, este mult mai indicat.

Momente ideale de recuperare

Somnul bebelusului se imparte in doua mari categorii: somnul lent (in care undele cerebrale sunt lente) si somnul rapid (sau paradoxal). In timpul somnului lent, intervine regenerarea fizica, in timp ce, in timpul somnului paradoxal, opereaza regenerarea psihologica. Astfel, putem concluziona ca primele ore de somn sunt mai benefice pentru fizic.

Lipsa de somn are consecinte grave

Copilasul care sufera de o privare de somn pe termen mai scurt sau mai lung prezinta schimbari brutale de comportament. Cel mic manifesta probleme de concentrare, este iritat si se enerveaza rapid. Toate emotiile sale sunt manifestate exacerbat: furie, plasete, intoleranta la schimbare, hiperexcitabilitate. In plus, acesta devine ma vulnerabil la boli, pentru ca sistemul imunitar este slabit.

Pana la ce varsta?

Si adultii au nevoie de un timp de odihna de 20 de minute catre dupa-amiaza. Cu atat mai mult apare aceasta necesitate la copii. Siesta trebuie sa ramana un obicei constant in viata celor mici cel putin pana la 5 ani. Totusi, incepand cu 4 ani, somnul de pranz sau amiaza se reduce de la 1-3 ore, la o scurta pauza de repaus de 35-40 minute.  

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu