Cauta:
Cand incepe bebelusul sa manance carne?

Cand incepe bebe sa manance carne?

  Autor Echipa NN Data: 20.10.2010

Momentul in care incepem sa diversificam alimentatia bebelusilor reprezinta startul pentru noi obiceiuri alimentare ce vor influenta dezvoltarea organisumului pentru toata viata. Se stie cu exactitate ca primele 4-6 luni sunt dominate de alimentatia cu lactate, de preferat fiind laptele matern. Acesta  aduce toate elementele nutritive si energetice  necesare cresterii si dezvoltarii bebelusului.


Mai mult, intervenind prea devreme, suprasolicitam functiile digestive ale bebelusilor si se pot creea astfel dezechilibre grave. Inainte de varsta mai sus amintita, deglutitia pentru solide nu este maturizata si pozitia insasi a corpului si capului poate predispune la accidente.

Va puteti ghida inainte de inceperea alimentatiei solide daca sugarul are urmatoarele achizitii:
  • Isi tine capul si se sprijina destul de bine atunci cand sta in fundulet
  • Urmareste cu ochii alimentele
  • Deschide gurita cand vede ca se apropie mancarea
  • Isi misca buza de jos atunci cand indepartati lingurita din gurita
  • Poate sa impinga alimentele din lingurita pana in spatele gurii pentru a fi inghitite

In trecut, indicatia de introducere a alimentelor bazate pe carne era in jurul varstei de 7-8 luni, in functie de toleranta si complianta micutilor. Astazi, mizam pe scaderea acestui interval tocmai datorita unor beneficii de necontestat observate de-a lungul timpului. Dupa varsta de 6 luni rezervele de fier si zinc ale organismului incep sa scada si laptele numai face fata noilor necesitati metabolice. Micro si macronutrientii din carne vin si suplimenteaza golurile nutritive din alimentatie si de aici recomandarea de a incepe administrarea de carne inca foarte devreme, aproape de 6 luni.

Aproximativ 90% dintre sugarii cu varsta de 10 luni au deficit de fier si zinc; aceste doua elemente, cu rol foarte important in dezvoltarea organismului, trebuie adusi din alimentative pentru a fi asimilati. Carnea este o sursa importanta si cam singura in acest sens.
Initial s-au introdus pe scara larga cerealele fortifiate cu fier, insa rezultatele nu au fost spectaculoase. La acestea se adauga si un deficient coexistent al zincului in alimentatia vegetala de la inceputul diversificarii. S-a stabilit ca produsele de origine animala satisfac aceste doua cerinte ale organismului in crestere.

Carnea reprezinta o sursa bogata de fier si zinc aducand  totodata si un important aport proteic si vitaminic. Cercetatorii in domeniu au pus la cale un studiu pe un numar foarte mare de sugari si pe o perioada intinsa de timp pentru a compara beneficiile si impedimentele unei alimentatii precoce, bazata pe produse din carne. In mare, concluzia consta intr-o mai buna alimentare a organismului cu fier si zinc la copiii care au primit carne inca de la varsta de 6 luni. Anemia feripriva este prevenita astfel cu succes si acesta este cel mai important beneficiu.

Se incepe corect prin fierberea a 30 g de carne si mixarea acesteia. Este de dorit sa incepeti fierberea in apa deja incalzita astfel incat formarea unui strat gros la suprafata bucatii de carne sa protejeze de pierderea si dezintegrarea proteinelor.  Sortimentele cele mai indicate sunt cele de pui, curcan sau vita. Specialistii recomanda folosirea materiei prime in stare prospata desi  stim ca si cea congelata isi pastreaza din valoarea nutritiva. Multe mamici nu stiu ce sa faca cu surplusul de la o masa - poate fi acesta pastrat? Puteti diviza cantitatea ramasa in cubulete mici pe care le puteti congela in forme separate asigurandu-va astfel pe viitor o noua masa gata pregatita.

Daca bebelusul refuza carnea la inceput, nu renuntati. Lasati un interval liber de cateva saptamani pana incercati din nou acest aliment. Adesea, copiii accepta carnea  mai greu decat alte alimente; textura si gustul sunt foarte diferite. Sugestia este de a mixa carnea si legumele impreuna si apoi oferiti acest piure micutului.
Bazele unui organism sanatos se construiesc printr-o alimentatie sanatoasa. Nu ezitati sa contribuiti la acest fapt inca din primele luni de viata ale micutului bebelus.


Read the English version of this article: At What Age Can a Baby Eat Meat?
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu