Vreau sa ma fac destept

In primele 12 luni creierul sugarului isi dubleaza greutatea. Se inmultesc si se creeaza noi legaturi intre celulele nervoase, in fiecare moment in care sugarul face incercari ca sa patrunda sensul mediului ambiant. Capacitatea de invatare a sugarului este cu adevarat uimitoare.

Imagini, sunete, mirosuri, gusturi, sentimente si alintari, fiecare stimul care poate fi sesizat prin simturi, deschide noi drumuri in creier si dezvolta capacitatea de intelegere a lumii. Mediul inconjurator este deci, un factor principal de dezvoltare mentala a sugarului. Cu cat primeste mai multi stimuli, cu atat se creeaza mai multe legaturi ale celulelor nervoase.

Desigur ca toate sentimentele si capacitatile copilului continua sa se dezvolte, oferindu-i o sincronizare a mainii si a ochiului; memoria, dar si temperamentul copilului joaca rolul lor in formarea capacitatilor mintale a acestuia.

In primele saptamani, luatul in brate si alintarile sunt modul cel mai direct de comunicare, care ofera micutului siguranta. Mangaierile usoare, mai ales direct pe piele, ii transmit sentimentele de dragoste si de tandrete ale parintilor sai si il fac fericit.

Pentru nou-nascut leganatul ritmic in brate, unde are posibilitatea sa asculte si bataile inimii, asigura trecerea fireasca la noul mediu de viata, in afara uterului.

Muzica, vorbitul si imitarea zgomotelor ofera sugarului o gama larga de sunete care il vor ajuta mai tarziu in procesul de dezvoltare a vorbirii. In acelasi timp, acestea reprezinta o modalitate de cercetare a lumii, deoarece reprezentarile acustice sunt corelate, incet-incet, cu sursa producatoare a sunetelor (caine, pisica, avion s.a.)

Pe masura ce creste, copilul raspunde din ce in ce mai mult stimulilor pe care ii primeste si incepe sa-si exprime din ce in ce mai clar necesitatile. Este interesat sa exploreze totul, incepand cu propriul sau corp. Prin joc si prin ras va invata o multime de lucruri.

Curiozitatea sa este inepuizabila. Jucariile de diferite forme si din diverse materiale (lemn, metal, material, plastic) ii vor cultiva simtul tactil. Toti copii iubesc mingea si cei mai multi sunt entuziasmati sa se joace cu apa.

Lucrurile vor capata nume o data cu repetarea frecventa a cuvintelor respective. Astfel sugarul invata obiectele de folosinta zilnica (lingura, pantof, s.a.), partile corpului (mana, nas), procedurile cunoscute (plimbare, mancare, somn) si sensurile de baza (inauntru/afara, sus/jos).

Introduceti devreme cartea cu poze in viata sugarului. Isi va imbogati vocabularul daca numiti cu el imaginile si va invata sa se concentreze. Cartile cu animale mici ii entuziasmeaza pe copii.

Primii dintisori

Dintii copilului incep sa se formeze foarte devreme, in timpul sarcinii, si cresc constant inca de la nastere, desi dureaza cateva luni pana la aparitia primilor dinti, a asa numitilor „dinti de lapte”. Acest eveniment din viata copilului ii bucura si ii emotioneaza in mod special pe parinti. Sugarului insa, aparitia dintilor ii provoaca unele neplaceri, avand nevoie de tandrete, de intelegere si grija din partea parintilor.

Dintii de lapte

Ordinea aparitiei dintilor de lapte:

  • a 6 – 16 a luna – incisivii centrali de jos
  • a 8 – 12a luna – incisivii centrali de sus
  • a 9 – 13a luna – incisivii centrali de sus , incisivii centrali de jos

Dintii au un rol important in masticatie si vorbire, iar dezvoltarea lor sanatoasa asigura dezvoltarea corecta a maxilarelor si a dintilor definitivi.

Constitutia dentara este influentata de ereditate. In general, primii dinti (de obicei incisivii centrali inferiori) apar cam in a 7-a luna de viata a sugarului, dentitia de lapte fiind completa in jurul varstei de trei ani. Exista o relativa ordine de aparitie a acestor dinti, pe care ii pastreaza pana la varsta de 6 – 7 ani.

Au fost consemnate cazuri de nastere a unor sugari care aveau deja configurati primii dintisori, dar si cazuri de intarziere a aparitiei lor pana la varsta de 14 luni.

Ambele situatii sunt considerate normale si nu reprezinta un indiciu de dezvoltare psihosomatica neadecvata a sugarului, ci sunt corelate cu varsta la care mama sau tatal au avut primii dinti de lapte, cu alte cuvinte se datoreaza factorilor ereditari. Lipsa de vitamina D influenteaza ordinea de aparitie a dintilor si nu varsta la care apar ei.