Cauta:
Reglementari noi privind medicamentele compensate

Reglementari noi privind medicamentele compensate

  Autor Ministerul Sanatatii Data: 22.07.2005

Reglementari noi privind medicamentele compensate
Guvernul a hotărât eliminarea limitei de 1.000.000 de lei pentru medicamentele prescrise pentru bolile cronice, cuprinse în sublista A, potrivit Nomenclatorului medicamentelor de uz uman, de care beneficiază asiguratii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fără contributie personală. În acest sens, a fost aprobată o Hotărâre în sedinta Guvernului din 29 iunie.

Medicamentele de pe sublista A sunt în general medicamente ieftine, majoritatea generice compensate la pretul de referintă. Medicamentele de pe această sublistă trebuie să poată fi disponibile tuturor, de aceea a fost eliminată limita de 1.000.000 lei. În schimb, s-a propus limitarea numărului de medicamente, incluse în sublista A, la maximum patru.

Actul normativ adoptat de Guvern aduce modificări si în ceea ce priveste sublista C. Există numeroase medicamente de pe sublista C, care depăsesc plafonul de 3.000.000 lei, ceea ce a necesitat crearea de exceptii pentru accesul pacientilor la medicamente. Majoritatea acestor exceptii au fost deja reglementate, dar în anumite situatii, mai rare, s-au identificat si alte cazuri care pot antrena depăsirea sumei de 3.000.000 lei. În aceste cazuri, pacientul era pus să achite diferenta, ceea ce anihila ideea de gratuitate sau compensare 100% (chiar si din pretul de referintă). În consecintă, actul normativ adoptat de Guvern înlătură plafonul de maximum 3.000.000 lei pentru medicamentele din sublista C. Însă, pentru fiecare cod de boală se poate face o singură prescriptie lunar cu maximum 3 medicamente.

O altă modificare vizează reducerea birocratiei. Astfel, formularele de prescriere a medicamentelor care se eliberează cu si fără contributie personală, au fost modificate astfel încât să se poată prescrie pe acelasi formular medicamente de pe oricare din cele trei subliste, A, B sau C.

Farmaciile vor prelua sarcina de a calcula depăsirea plafonului de prescriere stabilit pentru fiecare sublistă si de a încasa aceste sume de la pacienti. De asemenea, au fost eliminate sanctiunile prevăzute pentru depăsirea plafonului valoric la prescrierea medicamentelor din sublistele A, B sau C. Se mentine sanctiunea de 10 milioane lei (1000 RON) pentru medicii care eliberează două prescriptii pentru acelasi pacient, cu aceeasi boală cronică, într-o lună.
Medicilor li se solicita sa scrie, de regula, in retetele prescrise bolnavilor denumirea comuna internationla a medicamentului (substantele active continute de medicament). Daca exista un motiv medical special pentru care este justificata scrierea in reteta a denumirii comerciale a unui medicament, acesta va trebui mentionat in documentele bolnavului.


Guvernul a hotărât să îmbunătătească sistemul de prescriere si eliberare a medicamentelor cu si fără contributie personală, în urma discutiilor purtate de Ministerul Sănătătii si Casa Natională de Asigurări de Sănătate cu Colegiul Medicilor din România si Colegiul Farmacistilor din România.

Noul sistem de prescriere si eliberare a medicamentelor cu si fără contributie personală a fost instituit prin Hotărârea Guvernului nr. 235/2005, modificată si completată prin Hotărârea Guvernului nr. 309/2005. Hotărârea adoptată de Guvern în sedinta din 29 iunie, care a modificat HG 235/2005, intră în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  vineri, 05.09.2008
  De doua luni si jumatate de cand am revenit la serviciu s-au schimbat listele de 3 ori ; ne-au [ ... ]
 • a spus
  joi, 04.09.2008
  Nu toti copii raspund la anumite medicamente si la care raspund numai sunt compensate .Oameni de [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.06.2007
  Doamneeee...........ministrul asta a dat sistemul peste cap e ceva de groaza...s-au schimbat [ ... ]
 • a spus
  joi, 14.06.2007
  cred ca cei care fac asemenea schimbari privind medicamentele compensate nu realizeaza ca sunt [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu