Desi alaptarea copilului este un gest natural esential, desfasurarea in conditii optime necesita de multe ori practica si rabdare multa, iar uneori mama si copilul pot intampina greutati.

Dupa nastere este bine sa se alapteze la san cat mai repede, deoarece laptele mamei este esential pentru bebelus. In plus copilul are instinctiv dorinta de a suge.
Pentru alaptare este bine sa respecti cateva reguli sau sfaturi:

  • Sanul trebuie sa fie foarte curat. Pentru aceasta se sterg sfarcurile si aureolele cu un tampon imbibat cu ceai de plante(musetelul e foarte bun)! EVITATI SAPUNUL
  • Pe parcursul alaptarii poate aparea oboseala sau amorteala. De aceea pozitia de alaptare trebuie sa fie cat mai comoda(preferabil intr-un fotoliu). Muschii spatelui sunt foarte solicitati in timpul alaptarii, de aceea e bine sa stai rezemata pe spate, intr-o pozitie cat mai verticala.
  • Pentru alaptare, copilul trebuie ridicat la nivelul sanului, iar copilul va deschide gura si va intoarce capul catre sfarc. Acum sfarcul trebuie introdus in gura bebelusului, deasupra limbii. El va incepe instictiv sa suga. Dupa 15 minute e bine sa schimbi sanul, deoarece astfel sanii sunt stimulati sa secrete lapte in mod egal. E bine sa obisnuiesti copilul sa suga la ambii sani deoarece laptele acumulat poate genera abcesul la san..
  • Schimbarea sanului se va face fara bruscarea bebelusului, prin presarea sanului langa mamelon. Sanii se vor oferi alternativ.
  • Dupa alaptare, curata mameloanele si lasa-le sa se usuce singure cateva minute. In cazul aparitiei fisurilor, sfarcurile pot fi unse cu glicerina boraxata sau cu propriul lapte.
  • Bebelusul trebuie alaptat atunci cand are nevoie, nu mai rar, dar nici mai des deoarece va dezvolta reactii de respingere a sanului. Numarul normal de alaptari zilnice se incadreaza in intervalul 8-12/zi.
  • Daca, dupa alaptare, bebelusul continua sa morfoleasca sanul, trebuie oprit deoarece poate rani sfarcul.
  • Dupa alaptare, bebelusul trebuie sa regurgiteze. Pentru aceasta, trebuie tinut in pozitie verticala, sprijinit pe umar. O bataie usoara pe spate cu palma ar trebiu sa-l determine sa regurgiteze. Daca nu regurgiteaza, aerul asimilat in timpul alaptarii, poate cauza voma, ducand la probleme mai grave in timp. In timpul regurgitarii, poate elimina o cantitate mica de lapte. Acest lucru este normal, insa daca regurgiteaza mult lapte sau are accese de voma, poate fi semnalul unor probleme ce necesita consultanta medicala (reflux gastroesofagian).