Cauta:
Bataia nu este rupta din rai

Bataia nu este rupta din rai

Data: 13.09.2006

Bataia nu este rupta din rai

O mai buna cunoastere a drepturilor copilului va conduce la respectarea acestora si la o viata mai buna pentru toti copiii. De aceea, este foarte important ca din ce in ce mai multe persoane din Romania sa aiba cunostinte despre drepturile copilului.

Intelegind ce inseamna in practica aceste drepturi, cu totii vom fi mai avizati despre felul in care trebuie sa ne purtam cu copiii.

Drepturile copilului se regasesc intr-o serie de documente internationale care definesc drepturile si principiile dezvoltarii normale a unui copil. In Romania, drepturile copilului fac in prezent obiectul unei noi legi, (Legea 272/2004) aliniate la acquis-ul comunitar si in concordanta cu conventiile internationale in domeniu, la care Romania este parte.

Avem in vedere prevederile legii 272/2004
• Art 28- copilul are dreptul la respectarea personalitatii ºi individualitatii sale ºi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante.
• Masurile de disciplinare ale copilului nu pot fi stabilite decat in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici o forma pedepsele fizice ori acelea care sunt in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza dezvoltarea emotionala a copilului.
• care interzic (art 90) in mod expres aplicarea pedepselor fizice sub orice forma precum si privarea copilului de drepturile sale, de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie cat ºi in orice institutie care asugura protectia, ingrijirea sau educarea copiilor.

Conventia ONU cere ca statele parti sa protejeze copiii impotriva tuturor formelor de violenta fizica ºi emotionala. Conform literaturii de specialitate, o educare a copilului prin utilizarea de pedepse corporale conduce la dezvoltarea de atitudini si comportamente violente, atat pe perioada copilariei, cat si mai tarziu, in viata de adult.

Promovarea unor metode de disciplina pozitiva non-violenta usureaza sarcina parintilor si reduce stresul in cadrul familiei.

Organizatia  Salvati Copiii a efectuat prin centrele de consiliere pentru copil si familie un studiu privind abuzul si neglijarea copilului., concluziile cercetarii aratand ca 75% dintre copii au suferit o forma de abuz fizic in care era inclusa ºi bataia.

Un alt studiu, de aceasta data avand ca obiectiv cunoaºterea opiniei copiilor in legatura cu aceasta problematica a avut urmatoarele concluzii:

• potrivit opiniei copiilor, cea mai utilizata metoda pentru corectarea greºelilor copiilor la noi in tara este bataia. Alte metode ar consta in amenintarea sau jignirea copiilor
• 4,3% dintre copii au declarat ca au avut nevoie de ingrijiri medicale ca urmare a bataii aplicate de catre parinti
• 80,9 % dintre copii considera ca ataia nu e o metoda eficienta de educare a copiilor
• copiii se simt in procent de 37,95 nefericiti cand sunt batuti, 20,5% se simt umiliti iar 16,6% se simt fara aparare
• 70,1% dintre copiii chestionati apreciaza ca protejarea copilului impotriva violentei este realizata in mica masura in tara noastra
• cea mai mare raspundere in protejarea copilului impotriva oricarei forme de violenta o are familia (65,4%), urmata de institutiile specializate le statului (28,7%)
• 75,9% dintre copii considera ca statul ar trebui sa-i pedepseasca pe adultii care bat copii ºi 82,3% considera ca bataia ar trebui interzisa prin leg

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu