Rar si foarte putin cunoscut, sindromul membrelor nelinistite produce senzatii neplacute la nivelul membrelor, in special al picioarelor, in momentele in care bolnavul sta intins sau pe scaun. Senzatia neplacuta dispare atunci cand se ridica si face miscare, apoi revine cand vrea din nou sa se odihneasca.

Sindromul membrelor nelinistite afecteaza in aceeasi masura fetitele si baieteii, se poate declansa la orice varsta (chiar si la adulti) si se agraveaza pe masura ce bolnavul inainteaza in varsta. Poate parea o problema minora, dar senzatia neplacuta din membre intrerupe somnul si face calatoriile extrem de dificile.
 
Este geu sa descrii senzatiile pe care le are un bolnav. Adultii au descris simptomele sindromului ca senzatii ciudate, neplacute la nivelul gambelor, coapselor, bratelor, antebratelor. Poate sa fie vorba de dureri, arsuri, mancarimi, amorteala, crampe.

Oricum ar fi, senzatia neplacuta apare in momentele de inactivitate, cand copilul sta intins sau in sezut si dispare sau devine mai putin deranjanta cand copilul se ridica. Fiecare are propria sa modalitate de a usura disconfortul: isi intind membrele, le scutura, merg prin camera, fac exercitii usoare.

Nevoia de a misca membrele devine imperioasa si bolnavul nu mai poate sta nemiscat. Simptomele sunt mai usoare in timpul zilei si se agraveaza seara sau noaptea. Din aceasta cauza, copilul nu poate adormi sau se trezeste noaptea, iar lipsa somnului provoaca probleme in timpul zilei: dificultati de concentrare, somnolenta.

In afara de insomnii si efectele lor, sindromul membrelor nelinistite nu provoaca alte complicatii. Totusi, boala poate sa fie jenanta pentru copil care nu se poate abtine sa nu-si miste membrele la scoala, la gradinita, la teatru, etc. Intensitatea simptomelor variaza. Uneori pot sa dispara complet pentru un timp, apoi revin de la sine.

In majoritarea cazurilor nu se poate gasi o cauza exacta a sindromului. Probabil ca este vorba de un dezechilibru chimic la nivelul creierului. Stresul, oboseala inrautatesc simptomele, ca si sarcina sau alte stari care produc schimbari hormonale. In unele cazuri, destul de putine, cauza sindromului poate fi o boala precum lipsa fierului (chiar daca nu ajunge pana la anemie), insuficienta renala sau neuropatia periferica.

Sindromul membrelor nelinistite este greu de diagnosticat, mai ales la copii si majoritatea bolnavilor nici nu ajung vreodata la medic. Senzatiile ciudate, pe care nici un adult nu le-ar putea descrie pot fi confundate usor cu durerile de crestere, carcei, crampe musculare, stres, insomnie. Nu exista nicio analiza care sa puna diagnosticul clar. Diagnosticul se pune pe baza senzatiilor descrise de pacient.

Nu exista nici tratamente speciale pentru acest sindrom. Daca el este un efect al unei alte boli (anemia), tratand acea boala dispar sau se diminueaza si senzatiile ciudate din membre.
In rest, se pot lua masuri pentru a schimba stilul de viata.

Trebuie evitate oboseala si stresul care pot agrava simptomele
Se pot incerca baile calde, masajul, compresele reci sau calde. Nu se poate sti care din aceste metode vor da roade, pana nu sunt incercate toate. Unii bolnavi spun ca se simt mai bine daca folosesc comprese cu gheata, altii le prefera pe cele fierbinti.
Trebuie evitate substantele excitante. La copii e vorba in special de cofeina, sub orice forma: ciocolata, cola, ceai.

Sunt recomandate exercitiile fizice usoare si moderate. Sunt nocive exercitiile prea intense, mai ales daca sunt facute seara.
Trebuie controlat somnul copilului. Daca are un program de somn neregulat, este foarte posibil ca oboseala sa-i accentueze simptomele.

In cazul in care aceste metode nu dau rezultate, medical poate prescrie un tratament medicamentos. Totusi, la copii este bine sa fie incercate toate metodele posibile de a usura boala, inainte de a trece la medicamente care, de obicei, sunt din categoria opioidelor sau somniferelor.