Cauta:
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

  Autor Articol preluat din Baby Zone Data: 01.06.2005

Sarcina extrauterina

Sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine. O sarcina extrauterina (S.E.U.) apare cam In 2% din sarcini.

DIFERITE TIPURI DE SARCINA EXTRAUTERINA. In 96% dintre cazuri, oul se implanteaza in trompa lui Fallopio (sarcina tubara). Alte localizari, mai rare, tuboovariene sau peritoneale (In cavitatea abdominala).

FACTORI DE RISC. Factorii de risc care explica cresterea frecventei sarcinilor extrauterine se grupeazai in mai multe categorii. Frecventa crescânda a bolilor cu transmitere sexulala (B.T.S.) este un factor important: un antecedent de infectie multiplica de 6 ori riscul de sarcina extrauterina prin suprimarea cililor (prelungiri filiforme ale celulelor) care, in mod normal, tapeteaza trompa si faciliteaza deplasarea ovului. Steriletul, desi atât de eficace in calite de contraceptiv, creste de 3 ori riscul de sarcina extrauterina in raport cu metodele de contraceptie orala. Steriletele continând progesteron cresc riscul de 6-7ori. Acest risc, care creste dupa doi ani de utilizare a steriletului, este reversibil atunci când steriletul este indepartat. In schimb, steriletele nu cresc frecventa sarcinilor extrauterine in raport cu o populatie de femei care nu folosesc contraceptia. Tutunul este un factor de risc de sarcina extrauterina; cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat creste riscul. Vârsta mamei este o problema: riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile Intre 35 si 39 ani si aproape de 4 ori mai mare peste vârsta de 40 ani. Chirurgia sterilitatii, chiar daca restabileste permeabilitatea unei trompe, lasa in mod obligatoriu cicatrice si nu repara leziunile preeexistene ale mucoasei. Procreatia asistata medical, adica fecundatia In Vitro si transferul intratubar al gametilor (constând in introducerea spermatozoizilor si ovulului intr-o trompa), creste de doua ori riscul unei sarcini extrauterine. Alti factori de crestere a frecventei sarcinilor extrauterine micropilulele (contraceptive orale slab dozate) si faptul de a fi avut deja un astfel de tip de sarcina.

SIMPTOME SI SEMNE. O sarcina extrauterina se manifesta prin dureri abdominale si hemoragii uterine survenind dupa o intrzierea a fluxului menstrual intre 3 si 6 saptamâni, in general. In fapt, oul se dezvolta intr-un tesut care nu este facut pentru a-l primi si pe care il intinde. Atunci când oul este grefat in ampula tubara, sarcina poate sa continue mai mult timp, embrionul putând sa-si continue dezvoltarea in abdomen.

DIAGNOSTIC SI EVOLUTIE. Diagnosticarea precoce a unei sarcini extrautrine este asigurata prin doua examene, asociate de multe ori, practicate in mediul spitalicesc. Dozarea, in urina sau in lasma sanguina, a hormonului specific al sarcinii, hormonul corionic gonadotrofic (h.C.G.), secretat de catre corion intâi, apoi de catre placenta, organe de hranire a oului, indica un nivel, in general, inferior nivelului asteptat pentru vârsta gestationala. Ecografia poate pune in evidenta o activitate cardiaca embrionara in afara uterului. In afara acestui semn direct, examenul poate pune in evidenta un gol uterin care nu corespunde cu varsta sarcinii. Pericolul unei sarcini extrauterine rezida in ruperea trompei, care poate antrena o hemoragie interna de importanta mai mare sau mai mica si se afla la originea leziunilor ireversibile. Totusi, aceasta complicatie, care constituie o urgenta chirurgicala a devenit exceptionala.Read the English version of this article: Ectopic Pregnancy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  marți, 05.06.2012
  Draga Loredana, eu te sfatuiesc sa mergi la un medic foarte bun, sa vezi ce te sfatuieste. Sunt [ ... ]
 • a spus
  luni, 04.06.2012
  eu am avut o sarcina extrauterina pe partea dreapt dupa ce am luat clomifen citrat indicat de un [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 10.08.2011
  M-a ferit Dumnezeu de asa ceva,,,Am doi copii [ ... ]
 • a spus
  vineri, 08.05.2009
  raman uimit de ce citesc pe forumuri. dc sa nu poti avea un bebe?....nu inteleg?..intreadevar ai [ ... ]
 • a spus
  vineri, 08.05.2009
  Comentarii la articolul Sarcina extrauterina Ma numesc Mirzea Mirela si sunt din Bucuresti.Am 31 de [ ... ]
 • a spus
  luni, 02.02.2009
  Comentarii la articolul Sarcina extrauterina Ma numesc Mirzea Mirela si sunt din Bucuresti.Am 31 de [ ... ]
 • a spus
  joi, 27.11.2008
  Comentarii la articolul Sarcina extrauterina DA..DE ACEEA SE CHEAMA TOT SARCINA [ ... ]
 • a spus
  joi, 24.07.2008
  sarcina aceasta se detecteaza la testul de sarcina ? [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu