Conform studiilor nutritionale realizate in tara noastra, jumatate din femeile gravide sunt afectate de o anemie feripriva, adica hemoglobina scade sub 11g/l, din caua lipsei de fier.

Hemoglobina este o proteina aflata in celulele rosii ale sangelui si care raspunde de transportul oxigenului catre celulele si tesuturile organismului. Pentru a fabrica aceasta proteina, organismul are nevoie de fier. In lipsa lui, globulele rosii vor fi putine si mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen.

Nevoile de fier ale corpului cresc mult in timpul sarcinii. Are nevoie de el si fatul, dar si sangele mamei, al carui volum creste cu 50%.  Din pacate, atunci cand raman insarcinate, multe femei nu au suficiente rezerve de fier. Sunt mai mari riscurile de a face anemie la cele care au greturi si varstauri, la cele cu sarcina multipla, la cele care nu au o dieta bogata in fier si care, inainte de sarcina, aveau o sangerare menstruala abundenta.

Aportul de fier este necesar pentru ca mamele anemice au sanse mai mari sa nasca copii prematuri sau dismaturi, care la cateva luni de viata, vor suferi, la randul lor, de anemie. Si nasterea poate sa se complice. O mama anemica ce pierde mult sange la nastere nu va putea sa-si revina singura si probabil ca va necesita transfuzii.

In mod ideal o gravida ar trebui sa aiba o dieta bogata in fier, care sa-i asigure o cantitate suficienta din acest mineral. Dar asa ceva este mai greu de obtinut, asa ca adesea medicul va prescrie un supliment cu fier. Incepand cu luna a patra, toate gravidele ar trebui sa primeasca 30-60 mg de fier pe zi. Femeile anemice primesc mai mult, cam 60-80 mg zilnic. Doza exacta trebuie stabilita impreuna cu medicul, dupa realizarea analizelor care vor depista nivelul fierului din sange.

Trebuie precizat ca nici excesul de fier nu este bun. O cantitate prea mare din acest mineral poate sa duca la probleme digestive destul de grave. Este vorba de constipatie, diaree sau o alternanta a celor doua, impreuna cu greata si/sau varsaturi. Constipatia este deja o problema pentru multe gravide, asa ca fierul in exces ar inrautati situatia.

Daca doza de fier a fost stabilita de medic in urma analizelor si totusi ai probleme din cauza suplimentului, incearca sa combati efectele secundare, prin metode naturale. Incearca prunele uscate, de exemplu, pentru constipatie, sau combinatia dintre fibre (mere, fulgi de ovaz) si apa. Daca problema persista, cere ajutorul medicului. Iar daca ai deja probleme cu constipatia cere medicului sa-ti prescrie mai intai o doza mica de fier, pe care sa o creasca treptat, dand organismului ocazia sa se obisnuiasca.
Poti incerca sa iei un supliment din cele cu eliberare treptata sau sa iei pastiluta seara, insainte de culcare. Desi are unele efecte secundare deloc placute, beneficiile fierului sunt prea multe si prea importante pentru a lasa deoparte suplimentul.

Pe langa folosirea suplimentelor, este utila si o dieta bogata in fier. In special daca pastilutele iti dau probleme digestive, poti incerca sa castigi mai mult fier din alimentatie, ca sa iei mai putine pastile. Carnea rosie este cea mai buna alegere, din acest punct de vedere. Dar si carnea de pui este o buna sursa de fier. Nu uita nici fasolea, tofu, stafidele, curmalele, prunele, cartofii (fierti in coaja), broccoli, legumele cu frunzele verzi (spanacul), painea integrala.

Si ficatul contine mult fier, insa nu este o sursa indicata in sarcina, pentru ca are un continut prea mare de vitamina A, care poate duce la malformatii.

Pe langa alimentele bogate in fier, include-le in dieta ta si pe cele care te ajuta sa absorbi fierul. Daca mananci sau bei ceva bogat in vitamina C in timp ce mananci alimente cu fier mult, organismul va absorbi mult mai repede fierul. Ia pastiluta de fier cu un suc de portocale (facut in casa), de rosii, de grepfruit. 
 
In acelasi timp, trebuie stiut ca alimentele bogate in calciu sau suplimentele cu calciu impiedica absorbtia eficienta a fierului. De aceea, nu trebuie sa iei pastila de fier si pe cea de calciu in acelasi timp si nu trebuie sa consumi la aceeasi masa lapte sau iaurt si alimente bogate in fier.

Bineinteles ca ai nevoie si de mult calciu, dar trebuie sa-l consumi la o alta masa.

Dieta zilnica ideala a unei gravide ar trebui sa contina 100-150 g carne, un litru de lapte si 100-200 g de branzeturi, 400 g de legume, 400 g de fructe diverse si un ou.