Oricine stie ca spalarea regulata a dintilor ajuta la prevenirea aparitiei cariilor si la pastrarea unor dinti frumosi, intregi si sanatosi de-a lungul vietii. Si totusi, copilasii nu vad in acest gest decat o plictisitoare povara care ii intrerupe din joaca sau le amana momentul culcarii de seara.
Cum sa-i convingeti ca perierea dintilor este esentiala, ca trebuie sa adopte acest obicei si ca este util sa se spele chiar singurei, din proprie initiativa?

Alegerea periutei
Este extrem de important sa alegeti corect periuta copilului, verificand daca aceasta este adaptata pentru varsta sa, daca are o forma anatomica si daca este cu adevarat eficienta in  curatarea dintilor.
Este de preferat sa cautati periutele cu perii din nailon (de altfel, cele mai raspandite) si sa evitati perii naturali, pentru ca acestia pot afecta tesuturile bucale  si, de altfel, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta bacterii nedorite. In plus, acest tip de periuta se uzeaza mult mai repede.
Duritatea perilor trebuie sa fie mica sau medie (in afara de cazul in care dentistul v-a recomandat altceva), pentru ca perii prea tari pot afecta negativ gingiile inca fragile ale copilului. Capul periutei trebuie sa aiba o dimensiune medie si sa fie compact. Coada trebuie sa permita o priza facila si sa nu-i alunece din maini.
Utilizarea corecta a periutei
De la bun inceput trebuie spus ca este indicat ca periajul dintilor sa se faca dupa fiecare masa. Durata periajului ar trebui sa fie de trei minute, cu miscari verticale (de sus in jos, pentru dintii de pe maxilar, si de jos in sus, pentru dintii de pe mandibula) si orizontale, pentru molari si premolari. Periuta trebuie schimbata la fiecare doua luni, pentru ca perii se deformeaza si nu mai reusesc sa ajunga in locurile greu accesibile dintre dinti. Odata ce periajul s-a incheiat, periuta trebuie clatita bine cu apa rece, dupa care lasata la aer, sa se usuce.
Cum sa-l conving sa se spele pe dinti?
Pentru copiii mai mici de doi ani, periajul dintilor va fi facut de catre parinti, cu blandete. Acest eveniment, repetat in fiecare zi, ii va permite micutului sa se obisnuiasca. De preferat ar fi sa nu se foloseasca pasta de dinti, pentru ca impricinatul nu stie sa se clateasca si va inghiti cam toata pasta. De la varsta de doi ani, se poate apela la o pasta de dinti speciala pentru copii, cu gust de capsuni, banane sau cate si mai cate alte arome. Ar fi o idee buna ca etapa spalarii pe dinti se fie transformata intr-un moment placut, haios. Spre exemplu, puteti sa aduceti si jucaria preferata a amicutului si sa-l invitati sa o spele si pe ea pe dinti. Dorinta de a fi mai mare si de a face lucrurile pe care le fac oamenii mari poate fi si aceasta o buna motivatie. Puneti-va imaginatia la incercare!