Voi incerca in acest articol sa prezint cateva din modificarile ce pot apare la nivelul sanilor si care pot sa va indrume catre un control medical de specialitate spre a exclude un posibil cancer de san. Aceste modificari, odata observate de catre dumneavoastra nu semnifica neaparat faptul ca sunteti bolnava insa ele ridica semne de intrebare si va pot indruma catre un consult medical care poate fi de un real folos. El poate exclude o patologie canceroasa sau in cazul in care aceasta este descoperita, faptul ca a fost depistata precoce in evolutie poate avea un impact major pentru un tratament mai eficient si fara sechele majore.

As incepe prin a spune ca este preferabil ca sa va faceti autoexaminarea sanilor la o saptamana sau doua dupa menstruatie deoarece sanii tind sa se mareasca si sa devina mai nodulari inainte de menstruatie, lucru care este normal de altfel dar care poate cauza false semne de alarma. Totusi semnele evidente observate chiar in apropierea menstruatiei nu trebuie tratate cu indiferenta si nu trebuiesc puse strict pe seama modificarilor premenstruale.

Factorii ce dau un risc crescut pentru cancerul de san includ varsta inaintata, antecedente de cancer la celalalt san, mama sau sora care au avut cancer de san, menarha (prima menstruatie) precoce, sarcini la varste inaintate sau femei ce nu au avut sarcini, menopauza tardiva, expunerea la radiatii ionizante.

Iata cateva dintre modificarile care pot fi semne de alarma:

Modificarile de culoare ale sanilor precum roseata sunt in general semne ale unei infectii a sanilor dar pot fi uneori si semne de carcinom inflamator.

Pielea ingrosata si porii neobisnuit de proeminenti pot fi semne de obstructie a vaselor limfatice si pot sugera un cancer (comparativ cu aspectul anterior)

Modificari ale conturului sanilor care pot fi datorate unor formatiuni proeminente, unor retractii care pot cauza aplatizarea unei portiuni a conturului- aceste modificari se pot observa mai usor cu mainile ridicate deasupra capului. Ele pot fi datorate si unor afectiuni benigne.

Modificari ale mamelonului- retractia mamelonului care este deprimat sau a areolei, „sub forma de crater”- poate fi normal la unele femei daca este prezent de o perioada foarte mare de timp si in afara de dificultati de alaptare nu pune probleme. Daca insa este aparuta de curand aceasta retractie a mamelonului poate sugera un cancer aflat sub el.

Asimetria directiilor in care sunt indreptate cele doua mameloane poate sugera cancer (normal in majoritatea cazurilor ele sunt indreptate in afara si in jos; daca unul este indreptat spre in afara iar celalat spre inauntru spre exemplu sau unul in jos si altul in sus aceasta poate sugera cancer).

Ulceratiile la nivelul sanilor pot fi si ele semne de posibil cancer.

Scurgerile de la nivelul mamelonului (in afara sarcinii cand se poate scurge lapte din mamelon) pot sugera si ele cancer dar pot fi determinate si de alte boli.Trebuiesc insa investigat!

Modificari la palparea sanilor- este importanta autoexaminarea periodica a sanilor dar in cazul in care sunteiti nesigura asupra a ceea ce simtiti este important sa consultati un medic care sa va examineze. Palparea trebuie sa fie facuta uniform, pe toata suprafata sanului inclusiv areola. Nodularitatea poate fi prezenta si in cazuri normale, mai ales premenstrual dupa cum am mai spus si de obicei sunt noduli multiplii, la ambii sani. Daca insa observati un nodul singular sau daca nodulii persista si nu dispar, daca sunt situati numai pe un san trebuie sa mergeti la un control spre a exclude un cancer.

Diagnosticul unui cancer nu poate fi pus doar prin palparea sanilor asa ca nu va amagiti ca nu aveti nimic, mai bine urmati expresia „paza buna trece primejdia rea”. Acest lucru este cu atat mai important cu cat in tara noastra cancerului de san nu i se acorda atentia necesara si suntem pe unul din primele locuri la mortalitatea prin cancer de san in timp ce in alte tari cancerul se descopera precoce si se vindeca fara urmari severe. Acest lucru se datoreaza si faptului ca femeile au o reticenta de a se prezenta la medic pentru examinare.

Cancerul de san se vindeca, depinde de dumneavoastra ca el sa fie descoperit cat mai devreme!