Cauta:
Modificari ale sanilor care pot reprezenta semne de alarma

Modificari ale sanilor care pot reprezenta semne de alarma

  Autor dr. Molfea camelia Data: 12.04.2006

Modificari ale sanilor care pot reprezenta semne de alarma

Voi incerca in acest articol sa prezint cateva din modificarile ce pot apare la nivelul sanilor si care pot sa va indrume catre un control medical de specialitate spre a exclude un posibil cancer de san. Aceste modificari, odata observate de catre dumneavoastra nu semnifica neaparat faptul ca sunteti bolnava insa ele ridica semne de intrebare si va pot indruma catre un consult medical care poate fi de un real folos. El poate exclude o patologie canceroasa sau in cazul in care aceasta este descoperita, faptul ca a fost depistata precoce in evolutie poate avea un impact major pentru un tratament mai eficient si fara sechele majore.

As incepe prin a spune ca este preferabil ca sa va faceti autoexaminarea sanilor la o saptamana sau doua dupa menstruatie deoarece sanii tind sa se mareasca si sa devina mai nodulari inainte de menstruatie, lucru care este normal de altfel dar care poate cauza false semne de alarma. Totusi semnele evidente observate chiar in apropierea menstruatiei nu trebuie tratate cu indiferenta si nu trebuiesc puse strict pe seama modificarilor premenstruale.

Factorii ce dau un risc crescut pentru cancerul de san includ varsta inaintata, antecedente de cancer la celalalt san, mama sau sora care au avut cancer de san, menarha (prima menstruatie) precoce, sarcini la varste inaintate sau femei ce nu au avut sarcini, menopauza tardiva, expunerea la radiatii ionizante.

Iata cateva dintre modificarile care pot fi semne de alarma:

Modificarile de culoare ale sanilor precum roseata sunt in general semne ale unei infectii a sanilor dar pot fi uneori si semne de carcinom inflamator.

Pielea ingrosata si porii neobisnuit de proeminenti pot fi semne de obstructie a vaselor limfatice si pot sugera un cancer (comparativ cu aspectul anterior)

Modificari ale conturului sanilor care pot fi datorate unor formatiuni proeminente, unor retractii care pot cauza aplatizarea unei portiuni a conturului- aceste modificari se pot observa mai usor cu mainile ridicate deasupra capului. Ele pot fi datorate si unor afectiuni benigne.

Modificari ale mamelonului- retractia mamelonului care este deprimat sau a areolei, "sub forma de crater"- poate fi normal la unele femei daca este prezent de o perioada foarte mare de timp si in afara de dificultati de alaptare nu pune probleme. Daca insa este aparuta de curand aceasta retractie a mamelonului poate sugera un cancer aflat sub el.

Asimetria directiilor in care sunt indreptate cele doua mameloane poate sugera cancer (normal in majoritatea cazurilor ele sunt indreptate in afara si in jos; daca unul este indreptat spre in afara iar celalat spre inauntru spre exemplu sau unul in jos si altul in sus aceasta poate sugera caner)Read the English version of this article: Breast Changes which Might Be Warning Signs
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  vineri, 02.09.2011
  ginaina, medicul de familie trebuie sa iti dea trimitere medicala la spital. esti pensionata pe caz [ ... ]
 • a spus
  duminic„, 28.08.2011
  daca nu avem bani..si medicul de familie ne trimite numai la cabinete cu plata...atunci cum sa [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.05.2011
  buna, am fost diagnosticata cu 6 noduli, 3 la sanul stang si 3 la dreptul fac tratament de 3 luni, [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.05.2011
  buna, am fost diagnosticata cu 6 noduli, 3 la sanul stang si 3 la dreptul fac tratament de 3 luni, [ ... ]
 • a spus
  luni, 17.08.2009
  Buna!!sora mea inainte de a ramane gravida a luat un tratament pt scurgerile mamare fapt pt care nu [ ... ]
 • a spus
  duminic„, 05.10.2008
  Foarte bun articol!!! 123789-Daca mama a alaptat e normal ca sanii sa se inmoaie si sa numai fie [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.06.2008
  buna, am o problema sanii mei sunt moi, si nu au un aspect ferm, o forma bine definita cum au [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 12.04.2006
  Si mie imi place. Destul de bine pus la punct! [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 12.04.2006
  Foarte interesant articolul. Am aflat lucruri pe care nu le stiam cu privire la eventualerle semne [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu