Cauta:
Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza - pagina 2

Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 13.01.2006

Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza

Simptomele clinice ale trichinelozei apar atat la oameni maturi, cat si la copii, datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii musculare. Majoritatea infectiilor usoare (sub 10 larve pe gramul de masa musculara) sunt asimptomatice, in timp ce infectiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viata in pericol. Invazia intestinului de catre un numar mare de paraziti provoaca, ocazional, diaree, in timpul primei saptamani de infectie. Durerea abdominala, constipatia, greata si varsaturile pot fi, de asemenea, accentuate.

Diareea prelungita si brusca a fost observata in trichineloza din zonele arctice, probabil reflectand un raspuns la infectia repetata.

Simptomele datorate migrarii larvare si invaziei musculare incep sa apara in a doua saptamana dupa infectie. Larvele de Trichinella care migreaza, provoaca o reactie marcata de hipersensibilitate locala si sistemica, sau febra. Edemul facial (umflarera fetei) si periorbital (in jurul ochilor) apare adeseori, ca si hemoragiile subconjunctivale.

Cateodata sunt prezente un rash (roseata a pielii) musculo-papular, cefalee, tuse, dispnee (respiratie dificila) sau disfagie (inghitire dificila). Si miocardita (inflamatie a muschiului cardiac), cu tahiaritmii sau insuficienta cardiaca - si, mai putin frecvent, encefalita (inflamatia a crierului) sau pneumonie-se poate dezvolta, fiind cauza cea mai frecventa a decesului si trichineloza.

Dupa debutul inchistarii larvare in muschi, la aproximativ 2-3 saptamani dupa infectie, apar simptome de miozita cu mialgii edem si slabiciune musculara, care se suprapun de obicei cu reactii inflamatorii determinate de larvele care migreaza. Cel mai frecvent sunt afectati muschii extrinseci oculari, maseterii (muschii care misca mandibula), muschii gatului, bicepsii, muschii spinali inferiori si diafagmul, atingand un maxim dupa 3 saptamani de la infectie, simptomele scad treptat in intensitate in timpul unei convalescente prelungite.

Tratament:

Antihelminticele curente sunt insuficiente fata de larvele de Trichinella din muschi. Din fericire, pacientii cu infectii mai usoare se insanatosesc fara complicatii prin repaus la pat, antipiretice (care scad febra) si analgetice (care scad durerea). Glucocorticoizii (hormoni secretati de glanda suprarenala sau medicamente) de tipul prednisolului (1mg/kg zilnic timp de 5 zile) sunt utili pentru miozita severa si miocardita.

Larvele pot fi distruse prin prepararea culinara a carnii de porc, pana cand culoarea acesteia nu mai este rosie, sau prin congelare la -15 grade C timp de 3 saptamani. Totusi, larvele arctice de Trichinella nativa din carnea de urs sau morsa sunt, insa, mult mai rezistente si pot ramane viabile, in ciuda congelarii.

Important este, ca inainte de cosumarea carnii de porc, sa aveti grija de unde o cumparati, sa aiba avizul medicului veterinar si, la copii mici, char daca este o carne sanatoasa, sa fie consumata in cantitati mici, si foare bine preparataRead the English version of this article: Parasitic Infections in Adults and Children: Trichinosis
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    vineri, 28.11.2008
    da foarte bun, [ ... ]
  • a spus
    luni, 06.10.2008
    Bun articol si interesant. Continuati tot asa.... [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu