Cauta:
Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I - pagina 2

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 10.01.2006

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I

Diagnosticul se precizeaza prin gasirea in fecale a chisturilor la examinari directe sau texte de concentrare cu formol-eter (se folosesc in general 3 specimene). Examinarea la 2 zile mareste sansa identificarii parazitului in scaun .Cand parazitii nu pot fi gasiti in scaune este necesara examinarea lichidului duodenal .In aspiratul duodenal, prin examinare directa, se gasesc trofozoizii cu forma de para.

Unele antibiotice antiacide, majoritatea vomitivelor si laxativelor pot determina mascarea temporara sau disparitia parazitilor din scaun; se vor face examene dupa 5-10 zile de la folosirea acestora.

Tratamentul giardiozei are disponibile: metronidazolul, tinidazolul, chinacrina, furazolidonul, ornidazolul si dupa  ,,unele studii " albendazolul .

Metronidazolul a fost cel mai folosit in tara noasra. Doza recomandata este de 15-20 mg/kg/zi divizata in 3 prize pe o durata de 7 zile, fara a depasi indiferent de greutatea si varsta copilului 750 mg/zi .Rata de vindecare este de 80-85 %. Exista controverse asupra folosirii sale si a dozelor. Unii autori il contraindica la sugar si copil mic; altii reduc dozele la 10 mg/kg/zi pentru sugar .Medicamentul are gust metalic si coloreza urina Este totusi bine tolerat si activ in tratamentul acestui parazit .Se pot face asocieri cu stamicin.

Tinidazolul (Fasygin comprimate de 500 mg) are actiune similara sau superioara metronidazolului. Se administreaza in doza unica de 50mg/kg, fara a depasi 2 g. Doza se repeta dupa 7 zile .

Chinacrina (Atebrina) nu mai este folosita in tratamentul giardiozei datorita efectelor adverse severe.

Furazolidonul este folosit de unii autori americani ca tratament de electie al giardiozei la sugar si copilul mic. Se adminisreaza 6mg/ kg/zi in 4 prize divizate, timp de 7-10 zile .

Ornidazolul (Tiberal, comprimate de 500 mg) este putin folosit la noi, desi are spectru de actiune al metronidazolului. Nu sunt studii precise in ceea ce priveste eficacitatea acestui medicament in tratamentul giardiozei. Doza la copil este de 40mg/kg-priza unica.

De asemenea nu exista studii in literatura de specialitate in ceea ce priveste folosirea albendazolului (produs medicamentos Zentel ) in doza de 400mg/zi, 5 zile consecutiv, in tratamentul acestei parazitoze. El este frecvent folosit in ultima vreme. Din experienta proprie rata de vindecare este redusa .

Cat priveste masurile de profilaxie ele constau in folosirea apei purificate, tratate (la copii mici se foloseste apa fiarta si racita). Alimentele vor fi cat mai igienic pregatite, spalarea fructelor, legumelo, spalarea mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletelor este obligatorie.

In colectivitatile de copii este obligatoriu controlul biologic (ex.coproparazitologic) la intrarea in unitate cat si de cate ori este cazul.   Read the English version of this article: The Parasite Infections of the Digestive Tract in Children - Giardiasis - Part I
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  ff bune sunt pastilele sau picaturile : giarginofug , care se gasesc la plafar si apicola. Se face [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.03.2009
  nu e o sol apa plata! colega mea de serviciu i-a dat fetitei numai apa plata si la 3 ani a facut [ ... ]
 • a spus
  luni, 06.10.2008
  Am pus acesta intrebare si la celalalt articol si o pun si aici : a folosit cineva geardinocid? [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 11.01.2006
  Eu am preferat sa rezolv problema cu un filtru antigiardia pe care l-am instalat la robinetul din [ ... ]
 • a spus
  marşi, 10.01.2006
  Cat priveste masurile de profilaxie ele constau in folosirea apei purificate, tratate (la copii mici [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu