Cauta:
Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 10.01.2006

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil - Giardioza - Partea I

La noi in tara infestarea cu paraziti intestinali este o realitate inca frecventa.

Parazitii intestinali pot determina dureri abdominale cu caracter recidivant prin leziunile de tip inflamator tardiv sau inflamator alergic pe care le produc la nivelul mucoasei diferitelor portiuni ale intestinului.Tulburarile locale si generale produse de parazitoze au la baza urmatoarele mecanisme:

 • actiune mecanica a parazitului prin fenomene de ocluzie, subocluzie, distensie asupra segmentului intestinal invadat;
 • actiune toxica a parazitului care antreneaza eliberarea unor produsi metabolici cu influenta nociva asupra intregului organism;
 • manifestari alergice exprimate prin leziuni cutanate si ale mucoaselor;
 • actiune spoliatoare a parazitului asupra organismului gazda exprimata prin carente multiple si anemie de tip hipocrom a acestuia.

GIARDIA este cel mai comun parazit intestinal patogen raspandit in toata lumea.Traieste in intestinul subtire si indeosebi in duoden, desi poate fi gasit si in portiunea terminala a ileonului. Din duoden lamblia (giardia) trece si la caile biliare pe care le paraziteaza. Acest parazit se prezinta sub doua forme deosebite: trofozoidul sau forma vegetativa flagelata si chistul sau forma de rezistenta.

Infestarea la om se produce prin chisturile prezente in apa (apa de robinet a fost incriminata ca principala sursa de infectie), in alimentele si bauturile preparate cu apa contaminata .

Transmiterea mana-gura (raspandirea fecal-orala) este posibila caci rudele copiilor, infestati sunt frecvent infectate. A fost gasita o rata ridicata de infectare la copiii din crese, camine etc.

Tablou clinic

Simptomele apar dupa 9-15 zile de la infectare si depind de vechimea infectiei in momentul stabilirii diagnosticului. Ele sunt polimorfe si se descriu trei forme clinice :

 • forma intestinala -caracterizata prin tulburari dispeptice( greata, varsaturi, dureri abdominale,d iaree alternand cu perioade de constipatie); in unele cazuri simptomele sunt grave si relizeaza sindroame dizenterice (scaune cu mucozitati si sange), sindroame holeriforme, colita ulceroasa etc.
 • forma biliara cu dureri in epigastru si hipocondru drept cu cefalee, greata, uneori varsaturi.
 • forma toxica-tradusa prin astenie, scadere in greutate, nervozitate, anorexie, stare subfebrila, paloare, cefalee.

In faza acuta a bolii este tipica izbucnirea diareei foarte urat mirositoare, cu scaune apoase, explozive, distensie abdominala marcata, eructatii, anorexie, greturi, varsaturi, dureri epigastrice, oboseala. Pot aparea febra (mica sau moderata), cefaleea, rar este prezent in scaun mucusul. Faza acuta dureaza numai 3-4 zile fara ca sa fie recunoscuta cauza. Este posibil mai ales la copii ca faza acuta a dureze mai multe luni, antrenand pierderea ponderala, modificarea starii general, steatoreea. Daca faza acuta nu a fost recunoscuta copilul este adus cu simptome usoare pana la moderate, persistente sau recurente. In infectia cronica este prezenta durerea substernala, epigastrica si periombilicala, eructatiile, anorexia si greturile .Copii cu infectie cronica pot fi subdezvoltati si au stagnari ale cresterii. Euzinofilia este necomuna (cand apare tine mai curand de alte cauze ).Urticaria este posibila. Dupa perioade variabile de timp pot disparea si parazitii si simptomele, chiar daca boala nu este tratataRead the English version of this article: The Parasite Infections of the Digestive Tract in Children - Giardiasis - Part I
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  joi, 14.05.2009
  ff bune sunt pastilele sau picaturile : giarginofug , care se gasesc la plafar si apicola. Se face [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.03.2009
  nu e o sol apa plata! colega mea de serviciu i-a dat fetitei numai apa plata si la 3 ani a facut [ ... ]
 • a spus
  luni, 06.10.2008
  Am pus acesta intrebare si la celalalt articol si o pun si aici : a folosit cineva geardinocid? [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 11.01.2006
  Eu am preferat sa rezolv problema cu un filtru antigiardia pe care l-am instalat la robinetul din [ ... ]
 • a spus
  marşi, 10.01.2006
  Cat priveste masurile de profilaxie ele constau in folosirea apei purificate, tratate (la copii mici [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu