Cauta:
Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA ) - pagina 2

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA )

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 12.01.2006

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA )

DIAGNOSTICUL pozitiv se bazeaza pe simptomele si semnele clinice, dar si pe observarea viermilor adulti in regiunea perianala sau pe suprafata fecalelor proaspat emise, in special dimineata devreme. Ouale caracteristice, ovale cu suprafata neteda sunt decelate la examenul microscopic al scaunului (colectarea se face folosind benzi adezive transparente, fixate perianal; apoi banda se aplica pe o lama de sticla, deasupra unei picaturi de toluen si se examineaza la microscop). Colectarea se face dimineata si se repeta in zilele urmatoare, daca este necesar (3 prelevari ridica sansa de diagnostic la 90%). La 30 % din bolnavi se pot gasi oua sub unghiile degetelor. Daca examinarile de laborator esueaza, va fi initiata o terapie de proba.

Intrucat ouale de oxiuri nu sunt eliminate in intestin, diagnosticul nu poate fi facut prin evidentierea oualelor in fecale. In schimb depozitarea acestora in regiunea perianala este detectat prin aplicarea - dimineata - a unei benzi curate de acetat de celuloza in regiunea perianala. Dupa transferarea benzii pe o lama de microscop, examinarea cu un obiectiv de magnitudine scazuta va evidentia ouale ovalare caracteristice ale oxiurului (55 pe 25 micrometri).

Tratament:

Toate persoanele afectate trebuie tratate cu o doza de mebendazol sau pirantel-pamoat, repetata dupa 10-14 zile. Tratarea persoanelor ce locuiesc in aceasi casa este de asemenea recomandat, pentru a elimina rezervoarele asimptomatice de reinfectie.

Tratamentul medicamentos cuprinde:

 • Piperazina (Nematocton sau Vermicid 10 % ) in doza de 65 mg /kg /zi timp de 7 zile. In ultima perioada acest medicament este mai putin folosit .
 • Mebendazolul (Vermox sau Thelmox) este considerat de unii autori medicamentul de electie, administrat timp de 3 zile consecutiv. Mebendazolul nu se foloseste in sarcina pe cand pirantelul se poate folosi in sarcina.
 • Albendazolul (Zentel -suspensie sau comprimate, in functie de varsta), este folosit in ultima vreme cu efect terapeutic bun, in priza unica, repetat eventual la 3 saptamani.

PROFILAXIA infestarii si autoinfestarii se face astfel:

 • igiena stricta a alimentatiei, corporala si vestimentara;
 • in caz de infestare se impune tratarea simultana a intregii familii, lenjerie de pat si corp vor fi bine spalate, fierte si calcate.

Este interzisa scuturarea lenjeriei "in aer liber" (inprastie infectia ). Lenjeria de noapte a copilului va fi astfel confectionata astfel incat sa impiedice contactul degetelor cu regiunea perianala (purtarea de chiloti in timpul somnului). Spalarea abundenta cu apa si sapun a mainilor dupa folosirea toaletelor, inainte de mese, taierea scurta a unghiilor et.Read the English version of this article: Parasitic Infection of the Children Digestive Tract (Enterobiasis)
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  luni, 01.06.2009
  Intradevar,examinarea la microscop trebue facuta de mai multe ori,stiu un caz in care diagnosticul [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 30.05.2009
  Bine de stiut! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu