Citomegalovirusul (CMV) este o infectie virala care se transmite la fat prin intermediul placentei atunci cand mama este contaminata in timpul sarcinii. Desi consecintele sale asupra viitorului copil sunt severe, solutia pentru a evita o posibila infectie nu sunt deloc greu de respectat, presupunand, in mare, luarea unor masuri simple de igiena.

Ce este citomegalovirusul

Este vorba despre una dintre cele mai frecvente infectii virale congenitale si se intalneste mai ales in tarile dezvoltate. Se apreciaza ca 50-85% dintre adultii trecuti de 40 de ani prezinta virusul, fara ca acesta sa aiba manifestari. Este, deci, existent in corp in stare latenta. Daca majoritatea persoanelor cu acest virus de tip herpetic nu sufera de pe urma infectarii (rareori inregistrandu-se simptome precum febra, oboseala, inflamarea glandelor, dureri musculare), nu acelasi lucru se poate spune in cazul fetusului sau al bebelusului contaminat.

Riscurile la care este expus viitorul bebe

Daca femeia gravida este contaminata pentru prima data in viata cu acest virus (caz in care inseamna ca nu a capatat imunitate), riscurile asupra fatului sunt destul de grave. Mamica poate transmite infectia copilului prin placenta –  statisticile arata ca acest lucru se petrece in 30-50% din cazuri – iar posibilitatea ca acest lucru sa se intample este mai ridicata in primul trimestru al sarcinii. In cazuri grave, afectiunile pe care le poate manifesta bebe sunt: surditate, retard mintal, dizabilitati psihomotorii. Totusi, copiii infectati pot avea sansa de a se dezvolta normal, cercetatorii indicand faptul ca numai un procent de aproximativ 25% prezinta anomalii clinice asociate cu citomegalovirusul.
Daca mamica a contractat deja acest virus mai de mult, atunci ea este imunizata. recontaminarile snt foarte rare, iar riscul de transmitere la fat sunt de 3%.

Cum se depisteaza

Testele pentru detectarea citomegalovirusului sunt realizate pe probe de sange si este recomandat ca ele sa se efectueze inainte de a ramane insarcinata, impreuna cu alte analize care pot descoperi infectii daunatoare fatului (listerioza, toxoplasma, toxocara, clamydia). Totusi, testele nu arata decat prezenta sau absenta virusului din copr, nu si daca acest virus a fost contractat in trecut si aveti deja imunitate. De aceea, se recomanda repetarea analizelor dupa cateva saptamani, pentru a vedea daca numarul anticorpilor pentru citomegalovirus a crescut si, deci, boala este activa.
Daca rezultatul este pozitiv in timpul sarcinii, se vor realiza ecografii pentru a descoperi eventualele anomalii si se va efectua o amniocenteza.

Exista tratamente?

Pana in acest moment, nu exista un tratament curativ sau preventiv pentru femeile insarcinate. Totusi, se spera ca in curand va fi realizat un vaccin care sa permita imunizarea gravidelor. Astfel ca va ramane un singur mijloc de a evita contaminarea: respectarea strica a regulilor de igiena.
Atunci cand sunteti permanent in contact cu copilasi mai mici de 4 ani, este important sa va spalati des pe maini, sa nu gustati din biberonul sau din alimentele lor, sa nu folositi aceleasi obiecte de toaleta si sa nu faceti baie impreuna cu ei.