Cauta:
Hemoragiile nazale la copii! Ce trebuie sa fac?

Hemoragiile nazale la copii! Ce trebuie sa fac?

  Autor Echipa NN Data: 04.06.2012

Hemoragiile nazale la copii! Ce trebuie sa fac?
Hemoragiile nazale sunt destul de frecvente la copii si nu trebuie sa fiti foarte preocupati de asta, decat daca survin in urma unei lovituri puternice in zona capului. Trebuie doar sa acoperiti nara respectiva si dupa putin timp, lucrurile ar trebui sa reintre in normal.

Ce este hemoragia nazala?

Hemoragia nazala survine in urma spargerii unor capilare de sange din interiorul narii. Sangerarea poate aparea spontan, fara niciun factor declansator evident, sau poate fi provocata, de cele mai multe ori chiar de copil, prin unele dintre cele mai banale gesturi sau miscari. Sangerarea de acest tip poate aparea la orice varsta si poate fi mai mult sau mai putin un fenomen frecvent. 

Cauzele

Printre cele mai frecvente cauze ale sangerarii nazale se numara urmatoarele:
  • Copilul sufera un soc minor la nivelul nasului, un balon care il loveste, o atingere din greseala cu mana.
  • Copilul se scobeste in nas.
  • Copilul se sterge la nas mai tare.
  • Are o fractura la nas.
  • Are o sensibilitate la nivelul venelor superficiale.
  • O altitudine mare sau alt tip de schimbare a presiunii atmosferice.
  • Copilul  are un corp strain in nas.
  • Copilul este expus un timp indelungat la soare.
  • Copilul se confrunta cu o infectie, cum ar fi sinuzita.
Care sunt primele masuri?

In primul rand trebuie sa tineti copilul cu spatele drept si cu capul aplecat putin in fata, pentru a nu permite sangelui sa se scurga in gat. Presati nara respectiva cu degetele, pentru a crea un punct de presiune pentru aproximativ zece minute, tinand capul in continuare aplecat in fata. Daca se poate, asezati copilul cu coatele pe masa si pozitionati-i degetul pe nara, pentru a comprima vasele. Puteti sa-i dati un tampon special pentru astfel de situatii care se gaseste la farmacie. Acesta are in compozitie niste fibre care favorizeaza oprirea sangerarii. Daca nu aveti asa ceva, se poate folosi si vata. Acest tampon trebuie tinut cam treizeci de minute, inainte de a fi indepartat cu blandete. 
Daca sangerarile sunt frecvente, o solutie ar putea fi sa umidificati mediul in care traieste si in special camera in care doarme copilul. In urma unei consultatii la un ORL-ist vi se poate recomanda o cauterizare a vaselor de sange. In cazul in care sangerarile se repeta si sunt persistente, daca survin in urma unei lovituri la cap sau a unei cazaturi a copilului, daca sunt insotite de varsaturi sau febra, consultati medicul.

[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu