Iti poti ajuta copilul sa ramana tot timpul in siguranta, invatandu-l din timp cum sa se comporte in situatii de urgenta si exersand tot timpul prin jocuri.

Cea mai mare amenintare pentru sanatate copilului tau o reprezinta ranile provocate in mod accidental. Anual mii de copii sub 14 ani sunt ucisi in accidente de tot felul si alte zeci de mii de copii sufera rani mai mult sau mai putin grave.

Cele mai mari risuscuri le ridica accidentele de circulatie (in care copiii sunt implicate ca pasageri, pietoni sau biciclisti), focul si arsurile, substantele toxice, inecul si cazaturile. Iti proteja familia de toate aceste lucruri urmand cativa pasi simpli.

Incepe cu lucrurile de baza

Este foarte important ca cei mici sa-si cunoasca datele personale pentru in cazulin care se pierd de parinti pot cere si primi ajutor. Orice copil suficient de mare trebuie sa stie:

  • Care este numelelui intreg
  • Care este adresa de acasa
  • Care este numarul de telefon de acasa sau numarul de mobil al unuia din parinti.

Unii copii pot memora aceste informatii pe la doi ani si jumatate, dar majoritatea o vor putea face abia dupa varsta de trei ani. Daca ai un copil vorbaret si inteligent, profita de aceste calitati si invata-l din timp toate informatiile de care ar putea avea nevoie daca se pierde. Daca este inca prea mic, poti face o mica eticheta cu aceste informatii pe care sa o pui pe scutec, pe opaturica sau orice alt obiect pe care cel mic il are tot timpul la el.

"Lectiile de siguranta" sunt o activitate distractive, educationala si care poate salva vieti. Intre trei si sase ani copilul poate fi invatat sa formeze numarul de telefon de acasa sau numarul de urgenta 112. Un copil poate fi nevoit sa sune la 112 in caz de accident, daca un parinte sau un bunic sufera o criza grava, daca descopera un incendiu.

In primul rand, un copil ar trebui sa poata recunoaste cifrele de pe tastatura telefonului si a le poate arata. Trebuie exersat cu regularitate, mai ales ca multor copii le place sa se joace cu un telefon adevarat. Poti deconecta telefonul catvea minute pentru a exersa formarea numerelor.

De asemenea, trebuie sa mentionezi foarte clar ca 112 este un numar care trebuie format numai in situatii de urgenta, apoi trebuie sa-i explicit copilului care sunt situatiile de urgenta.

Pentru un copil de trei ani sau mai mic este destul de greu sa retina un numar de telefon, chiar si unul scurt cum este cel de urgenta. De aceea el trebuie ajutat.

Mai intai exerseaza alaturi de el formarea numarului de urgenta care este mai scurt, si abia apoi invata-l sa formeze numarul tau de mobil. Iata cateva modalitati usoare de a ajuta un copil sa invete numere de telefon.

  • Pune in camera copilului o foaie de hartie pe care ai scris numarul de urgenta si numarul tau de mobil pentru ca el sa le vada des.
  • Fa o eticheta cu cele doua numere pe care sa o lipesti pe telefonul fix de acasa.
  • Alege un cuvant secret la auzul caruia copilul sa stie ca trebuie sa sune la numarul de urgenta.
  • Pune la cale scenete prin care cel mic sa exerseza ce trebuie sa faca in cazul in care unuia din parinti i se face rau sau este ranit grav.

Prevenirea accidentelor

Ranile provocate de accidentele de circulatie pot fi usor evitate daca folosesti un scaun pentru masina special creat pentru copii. Urmeaza intocmai indicatiile producatorului privind montarea scaunul si greutatea maxima.

Copiii trebuie sa poarte intotdeauna casca atunci cand se plimba cu bicicleta sau rolele, altfel o cazatura minora se poate transforma intr-o tragedie. De asemenea, invata-ti copilul sa se opreasca intotdeauna la intersectii atunci cand este pe bicicleta si sa priveasca in stanga, apoi in dreapta inainte sa intre in intersectie. Acelasi lucru este valabil si la traversarea strazii.

Cand te plimbi prin oras cu copilul tau respecta intotdeauna culoarea semaforului. Daca mami trece pe rosu va crede ca si el poate face la fel cand este singur.

Iata si alte lucruri pe care le poti face pentru ca cel mic sa fie in siguranta.

  • Daca esti una din norocoasele care au o piscina in curte, ridica un gard in jurul ei astfel incat copilul sa nu poata ajunge in preajma apei nesupravegheat. Asigura-te ca este tot timpul in piscine un colac de salvare, o saltea gonflabila sau un alt obiect plutitor. Copiii mici se pot ineca si in galeti cu apa sau in cazile pline.
  • Daca este posibil, instaleaza detectoare de fum in casa, iar daca locuiesti intr-o casa mare arata-i copilului cel putin doua modalitati rapide de a iesi din casa.
  • Verifica temperatura apei inainte de a lasa copilul sa intre in cada sau sub dus.
  • Nu tine in casa niciun fel de arma. Daca totusi ai una ai grija sa fie descarcata, incuiata si gloantele sa se afle intr-un alt loc.
  • Pentru a preveni caderea de la inaltime monteaza gratii la toate ferestrele care nu reprezinta iesiri de urgenta in caz de incendiu.
  • Pentru a evita otravirea accidentala cauta recipiente greu de desfacut si tine substantele toxice si medicamentele intr-un loc inaccesibil copilului.
  • Patreaza la indemana o trusa de prim ajutor.

Majoritatea copiilor sunt receptivi la lectiile de siguranta atat acasa cat si la scoala sau gradinita. Nu trebuie decat sa le explicit ceea ce trebuie sa stie. Daca poti folosi si carti de colorat, jocuri sau scenete este cu atat mai bine.