Cauta:
Eczemele – simptome si tratament

Eczemele – simptome si tratament

  Autor Echipa NN Data: 03.12.2012

Eczema este o boala a pielii, numita in mod frecvent si dermatita. Acesta se manifesta prin mancarimi, inflamare locala si roseata. Este o afectiune care se manifesta cu mai multa pregnanta la copii decat la adulti (15% fata de 15% in cazul celor mari), dar ea se estompeaza de-a lungul primilor cinci ani de viata.


Eczemele – simptome si tratament
Eruptia apare pe obraji, frunte sau scalp si se poate extinde pe maini, picioare si trunchi. In afara unui aspect inestitic, eczema este o afectiune delicata, pentru ca ea poate aparea pe un fond alergic si este, in general, declansata de factorii alegreni cei mai des raspanditi: polen, mucegai, praf, anumite sapunuri, fumul de tigara, alimente.

La un copil care prezinta eczema, se indentifica eruptii bruste si retrageri, aceasta maladie inflamatorie survenind in pusee, atunci cand se reunesc conditiile propice de declansare.

Cauze

Eczema este o afectiune de origine genetica si nu este in general contagioasa, desi transmiterea se poate constata in cazuri rare. In principal, se disting doua tipuri de eczeme: cea atopica, caracterizata de o predispozitie genetica, care se manifesta in special la copii, si eczema de contact, specifica adultilor, care reprezinta o reactie de hipersensibilitate dermica decurgand din contactul cu o substanta alergica.

Factori agravanti

Pentru a calma simptomele bolii, este de preferat ca parintii sa evite sau macar sa reduca ponderea in viata copilului unui numar de factori exteriori sau a unor gesturi cu factor de risc. Printre acestea, se numara:
  • Baile prea calde, sapunirea excesiva a copilului si baile de spuma.
  • Contactul iritant cu lana si alte fibre alergene.
  • Utilizarea de sapunuri dure sau folosirea balsamurilor de rufe pentru parfumarea hainelor copiilor.
  • Parfumurile si deodorantele.
  • Aerul prea uscat sau umiditatea excesiva.
  • Contactul cu praful, polenul, fumul de tigara.
  • Anumite alimente considerate iritante si agravante: lactatele si produsele cu un grad ridicat de aciditate.

Cum se trateaza?

Exista numeroase creme pe baza de cortizon care pot calma rapid eruptiile si mancarimile.
Alaturi de folosirea acestora, este bine ca parintii sa aiba grija la urmatoarele aspecte:
  • Copilul trebuie bine hidratat.
  • In alimentatia lui trebuie incluse pro-bioticele si acizi grasi omega-3 si omega-6, care ajuta la alinarea simptomelor.
  • Consultatia dermatologica este obligatorie.Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu