Cauta:
Dermatita atopica a copilului mic (eczema atopica)

Dermatita atopica a copilului mic (eczema atopica)

  Autor Adina Hrincu Data: 19.02.2009

Dermatita atopica a copilului mic (eczema atopica)
Ce este atopia?

Atopia este susceptibilitatea genetica crescuta a unui individ de a dezvolta, in cursul vietii, una sau mai multe afectiuni alergice, cum ar fi: astm, urticarie si dermatita atopica, conjunctivita și rinita alergica.

Ce este dermatita atopica? 

Dermatita atopica este o dermatita pruritica cronica, cu predispozitie familiala, cu debut în mica copilarie, ades asociata cu rinita alergica si astmul bronsic. Ca si astmul bronsic sau rinita alergica, dermatita atopica se manifesta cu infiltratie locala de T-limfocite. Mai mult de jumatate din pacientii cu dermatita atopica dezvolta pe parcurs astm bronsic sau rinita alergica. Dermatita atopica este o boală inflamatorie cronica a pielii. Are o evolutie de obicei de cativa ani de zile, cu perioade de remisiune completa (in care copilul nu prezinta deloc leziuni de eczema la nivelul pielii) sau partiala (cu ameliorarea leziunilor initiale) intrerupte de exacerbari.

Afectează 10-20% din populatie și are o tendinta de crestere in ultimele decenii. La copii, este boala cutanata cea mai frecventa. Unu din cinci bebelusi sufera de aceasta afectiune cutanata. Unii vor scapa de neplacerile ei odata cu inaintarea in varsta, altii o vor indura toata viata. Nu se cunosc cauzele acestei cresteri. In 60% din cazuri, dermatita atopica debuteaza la varsta de sub un an, iar simptomatologia se amelioreaza in jumatate din cazuri dupa pubertate; doar in putine cazuri persista toata viata.

Cauze 

Fiecare pacient este diferit de celalalt. Cauzele dermatitei atopice nu sunt in totalitate cunoscute, insa, cresterea numarului de cazuri in ultimii ani a facut ca afectiunea sa fie pusa si pe seama factorilor de mediu, pe langa factorii genetici.

Factori genetici
Daca un parinte are un fond atopic, creste riscul ca si copiii lui sa-i mosteneasca sensibilitatea. Astfel, incidenta familiala fiind ridicata, sunt incriminati si factorii genetici.

Factori de mediu
Atopia are o baza clar genetica, dar este influentata major de factorii de mediu; exprimarea ei este determinata de expunerea precoce la alergene alimentare sau inhalatorii (acarieni, epitelii animale, polenuri), nivelul ridicat și cronicitatea expunerii, poluarea atmosferica (prin inducerea unui raspuns inflamator de tip Th2), nivelul socio-economic ridicat (minimizarea infectiilor parazitare și virale comuta secretia profilului citokinic spre fenotipul Th2).
Dintre factorii de mediu, care duc la aparitia si accentuarea inflamatiei cutanate, cei mai importanti snt: unele alimente, ca de exemplu laptele de vaca, ouale, carnea de peste, alunele si nucile și alergene inhalatorii, ca de exemplu polenul și acarianul din praful de casa. Interrelatia dintre aceste alergene si simptome este insa, in cele mai multe cazuri, greu demonstrabila.
Alaturi de acesti factori, modificarile profunde in stilul de viata, cresterea expunerii la iritanti si poluanti, scaderea infectiilor (vaccinari), modifica reactivitatea imuna a organismului.Read the English version of this article: Atopic Dermatitis in Little Children (Atopic Eczema)
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  luni, 16.01.2012
  Anisia82, si baietelul meu are dermatita atopica . Din pacate si eu am dermatita. La Filip nu [ ... ]
 • a spus
  luni, 16.01.2012
  Ffff interesant si detaliat acest articol despre dermatita atopica.Din pacate bebelusul meu care [ ... ]
 • a spus
  marți, 19.04.2011
  i-pad accessories qed uplay bluetooth dock receiver cygnett armour protective stand and shield [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 21.02.2009
  foarte bun articolul imipare rau sa vad ca sunt si copii cu aceasta problema,sper sa se rezolve [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  P.S. - ar fi fost binevenite si niste fotografii in articol..... [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  Bunicel articolul... Copilul meu a fost diagnosticat cu dermatita atopica la 3 luni, dar leziunile [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  imi place cum e prezentat articolul eu sunt mamica norocoasa ,fiul meu nu sufera de asa ceva [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  Foarte bun articolul -se pe mine ma infiorat si sincer nu doresc sa ma confrunt cu boala aceeasta [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  Ffff interesant si detaliat acest articol despre dermatita atopica.Din pacate bebelusul meu care [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  Foarte explicit articolul! Doamne ajuta ca noi pana acum nu ne-am confruntat cu asa ceva si sper ca [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.02.2009
  fff interesant articolul; pot spune chiar excelent; nu am auzit pana acum de asa ceva; m-a [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu