Cauta:
Copilul meu are probleme cu mersul!

Copilul meu are probleme cu mersul!

  Autor Echipa NN Data: 02.04.2012

Copilul meu are probleme cu mersul!
Vi se pare ca micutul dumneavoastra are probleme cu mersul? Are picioare strambe, nu calca bine, i se ating genunchii cand merge? Aceste mici anomalii dispar de la sine intre 2 si 5 ani, asa ca nu aveti motive de ingrijorare.

Picior plat sau scobitura in talpa

In cazul copiilor mici, atunci cand merg in picioarele goale, ni se pare ca talpa piciorului este plata. In realitate, nu este decat o iluzie optica. Cu timpul, odata ce va creste, veti observa ca talpa piciorului incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea a unui adult. In alte cazuri, copiii au talpile adancite in interior, mai ales cand inca nu stiu sa mearga. Aceasta curbura spre interior va fi corectata pe masura ce creste si invata sa mearga. In oricare din cazuri, un exercitiu foarte bun este mersul in picioarele goale, sustinut, mai ales pe nisip. Este ideal pentru intarirea muschilor. Daca si dupa varsta de 5-6 ani, picioarele micutului raman inca plate si rigide, trebuie sa mergeti la un consult la medic.

Picioarele sunt intoarse spre interior

Pana la varsta de 4 ani, este normal. La bebelusi, oasele piciorului, tibia si femurul, sunt intoarse spre interior si avem impresia ca merge cumva gresit. Acest tip de mers se datoreaza torsiunii tibiei, dar se corijaza de la sine pana in jurul varstei de 4 ani. Daca doriti sa eliminati acest mic defect, incercati sa-l impiedicati sa se aseze pe genunchi, cu picioarele sub fese. Asezati-va in fata lui turceste si incercati sa-l faceti sa va imite.

Are picioarele in "X" sau in "O"

Genunchii nu sunt drepti si, prin urmare, copilul are picioarele in paranteze (genunchi in varum), pana in jurul varstei de 2 ani, si in crucis (genunchi in valgum), pana pe la 4 ani. Acesta nu este o diformitate, ci face parte din procesul de a stapani la perfectie mersul vertical. Motive de ingrijorare aveti de-abia daca observati ca dupa varsta de 2 ani, genunchiul in varum se agraveaza. Picioarele devin asimetrice si rotulele sunt vizibil impinse inainte. In functie de gravitatea situatiei, se poate impune o radiografie, la intervale regulate, pentru a se evalua evolutia situatiei. Cat despre genunchiul in valgum, trebuie sa mergeti la medic daca micutul se impiedica des si cade din aceasta cauza. Din pacate, inainte de adolescenta, nu se poate face niciun tratament pentru corectarea acestor defecte de mers, dar este posibil ca in timp sa dispara de la sine. 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    luni, 02.04.2012
    Imi aduc aminte ca in clasa a 8-a din cauza cresterii rapide si a antrenamentelor aveam dureri mari [ ... ]
  • a spus
    luni, 02.04.2012
    Oricum pediatru vede de la inceput daca are sau nu probleme serioase cu piciorusele. De retinut [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu