Din cauza bolii vei avea mai multe probleme de infruntat in timpul sarcinii. Dar cea mai importanta provocare este aceea de a-ti tine glicemia sub control. Cu ajutorul medicului tau iti poti monitoriza glicemia si poti evita complicatiile pe toata durata sarcinii.

Pastrarea unui nivel optim al glicemiei pe toata durata sarcinii este mai usoara daca ai o echipa demedici care cunosc problemele diabetului. Printre medicii tai ar trebui sa se afle:

  • Un specialist in diabet. Poate fi un endocrinolog specializat in tratamentul persoanelor cu diabet, inclusiv al femeilor insarcinate.
  • Un obstetrician. Acesta ar trebui sa aiba experienta in urmarirea sarcinilor cu risc mare.
  • Un pediatru sau neonatolog. Diferenta dintre ei este ca pediatrul se ocupa de copii in timp ce neonatologul ingrijeste nou nascutii. Acesti specialisti ar trebui sa aiba experienta in tratarea bebelusilor ale caror mame sufera de diabet.
  • Un nutritionist. Acesta te poate ajuta sa iti tii sub control glicemia, facand un plan al meselor din timpul sarcinii.

Daca traiesti intr-un oras mic si nu ai acces la specialisti, intreaba-ti doctorul daca are experienta in urmarirea gravidelor cu diabet. Daca nu are experienta, poate are acces la un specialist dintr-un oras mare. Oricum ar fi, obstetricianul tau trebuie sa te trimita la un specialist macar o data pe parcursul sarcinii.

In timpul sarcinii, scopul tau cel mai important este sa iti tii glicemia sub control. Una din modalitati este terapia intensiva cu insulina, care presupune sa-ti monitorizezi frecvent glicemia si sa folosesti diferite tipuri de insulina in doze diferite, in functie de schimbarile glicemiei si de dieta. Medicul tau ar trebui sa-ti spuna care este nivelul optim al glicemiei.

Diabetul de tipul II

Daca ai diabet de tipul II, probabil ca medicul iti va recomanda sa incetezi medicatia orala si sa iei insulina. Un motiv ar fi acela ca nu se cunosc foarte bine efectele pe care le au medicamentele pentru diabet asupra fatului. Un alt motiv este acela ca terapia intensiva cu insulina te ajuta sa-ti controlezi mai bine glicemia.

Femeile care nu sufera de diabet, dar fac diabet gestational pot lua medicamente orale, dar aceasta boala nu apare decat in al doilea trimestru, atunci cand organele copilului s-au format si nu mai exista pericolul de a produce boli congenitale.

Doctorii tai iti vor spune cum sa iei insulina daca treci la terapia intensiva cu insulina si cat de des sa-ti masori glicemia. Sa nu te mire faptul ca trebuie sa ti-o masori des. Corpul tau sufera schimbari rapide pentru a ajuta cresterea copilului.

Controlul glicemiei

Controlul glicemiei este important atat pentru tine cat si pentru copil. Daca in primele 6-8 saptamani de sarcina – atunci cand se formeaza inima, plamanii, rinichii si creierul fatului – glicemia ta este crescuta, copilul poate face boli congenitale. Dar poti sa suferi si un avort spontan. Daca in corpul tau este prea putina insulina, nivelul acizilor din sange pot provoca, de asemenea, avort.

Mai tarziu, pe parcursul sarcinii, glicemia foarte mare poate provoca moartea copilului, iar nivelurile mai putin extreme ale glicemiei pot face copilul sa se dezvolte mai mult decat normal si sa faca nastera mai complicata.

Daca glicemia ta este mare, copilul s-ar putea naste cu o glicemie prea mica, ceea ce necesita tratament de urgenta. O alta complicatie posibila este o culoare galbuie a pielii din cauza unei acumulari de celule vechi ale sangelui pe care ficatul copilului nu le poate indeparta destul de repede.

Complicatiile care pot aparea la femeia gravida cu diabet, includ tensiunea mare, inrautatirea complicatiilor provocate de diabet, in special ale bolilor de ochi.