Cauta:
Ce facem cand copilul sufera de encoprezie!

Ce facem cand copilul sufera de encoprezie!

  Autor Echipa NN Data: 12.11.2012

Encoprezia nu trebuie confundata cu etapa in care copilul, abia parasind scutecul, nu este inca pe deplin obisnuit sa-si ceara olita sau sa pretinda sa fie dus la toaleta si are episoade de mici "scapari".


Ce facem cand copilul sufera de encoprezie!
Encoprezia semnifica o problema de incontinenta materiilor fecale la copiii care au depasit deja varsta scutecului de unica folosinta si stiu prea bine sa ceara olita atunci cand simt nevoia. Copilul, desi a invatat sa-si controleze sfincterul, nu poate controla momentul eliminarii materiilor fecale, fie ca este zi sau noapte.

Cauze fiziologice si psihologice

Din punct de vedere fizic, encoprezia poate fi inteleasa ca o consecinta a unei stari de constipatie si medicii pediatri ii dau adesea aceasta interpretare.
Dar afectiunea poate exprima si o stare de inconfort psihic. Ca parinti, trebuie sa o vedeti ca pe un simptom prin care copilul ineacrca sa va semnaleze ca in viata sa exista o problema dificil de depasit.
Acest simptom este in fapt un mecanism de aparare construit de copil pentru a se apara de angoase si pentru a comunica cu ceilalti, a le atrage atentia.
Daca tratati numai efectul, fara a incerca sa descoperiti cauza, copilul va descoperi un alt mijloc prin care sa se exprime.
Ca si enurezia, encoprezia marcheaza o forma de regresiune la un stadiu anterior de dezvoltare. Inseamna ea, oare, refuzul de a creste? Nevoia de a fi protejat, aparat, de a primi mai multa afectiune? Oricare din ipoteze poate fi valabila, iar dumneavoastra, ca parinte, trebuie s-o descoperiti pe cea adevarata. Analizati cu atentie schimbarile intervenite in viata copilului sau in mediul sau familial. O posibila sarcina a mamicii, nasterea unui fratior, tensiunile din cuplu, conflictele de la gradinita sau de la scoala, divortul parintilor, o stare de nesiguranta afectiva... toate acestea sunt posibile cauze.

Cum se rezolva?

  • daca sfaturile pediatrului nu ajuta si problema persista, este bine sa faceti o vizita la un psiholog specializat in tratarea copiilor.
  • discutati cu cel mic daca este de acord sa poate scutece de unica folosinta o perioada.
  • nu-l umiliti, nu-l santajati cu aceasta problema si nu i-o reamintiti constant. Toate aceste lucruri risca sa agraveze manifestarile.
  • nu dramatizati situatia.
  • discutati cu cel mic despre aceasta etapa trecatoare si spuneti-i ca sunteti alaturi de el si ca-l sprijiniti sa revina la starea dinainte.
 
 

 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    luni, 12.11.2012
    cred ca baiatul meu in virsta de 4 ani are acest sindrom-oare sa fie din cauza dusului la [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu