Cauta:
Avantajele utilizarii salelelor antiescare

Avantajele saltelei antiescare

  Autor Stefan T. Data: 08.01.2015

In cazul in care un pacient sta mult timp imobilizat la pat exista riscul foarte mare de aparitie a unor noi probleme de sanatate pe care nu le poti trece cu vederea. Una dintre cele mai frecvente probleme consta in aparitia escarelor sau a ulcerelor pielii. Din cauza faptului ca pielea si tesuturile adiancete sunt comprimate dintre saltea si greutatea pacientului, circulatia sangvina are de suferit, astfel ca nutrientii si oxigenul nu mai ajung acolo unde este nevoie si pielea se distruge de la exterior spre interior. Ca drept urmare, apar leziuni ulceroase care pot fi profunde si expun pacientului unui risc crescut de infectie. 


O alta problema frecventa care apare in cazul unui pacient imobilizat la pat consta in durerile aparute la nivelul coloanei vertebrale. Pentru simplu fapt ca mobilitatea dispare, presiunea cauzata de greutatea pacientului se acumuleaza la nivelul coloanei si ulterior determina aparitia durerilor. Este un fapt comun si acceptat ca persoanele sanatoase, care petrec cateva ore in pat, in aceeasi pozitie, sa dezvolte dureri de spate. Avand in vedere acest lucru, gandeste-te acum cat de greu trebuie sa fie pentru un bolnav.

Insomnia sau somnul fragmentat pot aparea din cauza unei saltele de proasta calitate. Atunci cand pacientul care sufera din diverse cauze sta in aceeasi pozitie, se aduna o cantitate imensa de presiune care nu doar ca determina dureri si leziuni ale pielii, dar afecteaza cu siguranta si calitatea somnului. Cu totii stim ce inseamna sa dormi pe o saltea de slaba calitate, insa lucrurile devin si mai importante pentru o persoana care se odihneste pe respectiva saltea zi si noapte. 

Adaugand toate aceste efecte adverse la boala de fond a pacientului, vei constata repede ca depresia nu este departe a se instala. Orice bolnav constient care isi petrece timpul in pat, in aceeasi pozitie, va dezovlta ulterior un grad de depresie ce poate duce la lipsa poftei de mancare si alte stari confuzionale. Dieta este foarte importanta pentru respectivul, deoarece il ajuta sa se recupereze mai repede si ii ofera totodata nutrientii de care are nevoie. 

Toate aceste lucruri pot fi usor evitate daca se foloseste o saltea antiescare sau, mai detaliat, o saltea care alterneaza presiunea aerului pentru a asigura pacientului confortul necesar. Pe langa faptul ca elimina riscul de aparitie al escarelor si al durerilor de spate, salteaua respectiva il va ajuta sa doarma linistit, iar somnul este un factor deosebit de important in procesul de recuperare. 

Binteinteles ca pe langa toate acestea, daca nu exista contraindicatii, pacientul ar trebui mutat dintr-o pozitie in alta de catre persoanele care il ingrijesc pentru a evita fenomenul cunoscut sub numele de congestie pulmonara. Dat fiind faptul ca sta mult timp in decubit dorsal, secretiile pulmonare se acumuleaza si pot agrava starea generala. 

Iata care sunt doar cateva dintre complicatiile care pot fi evitate folosind o saltea antiescare. Orice pacient care este imobilizat o lunga perioada de timp la pat devine susceptibil de a dezvolta patologiile mai sus amintite, iar unele pot fi mai serioase si mai amenintatoare decat boala de fond. 

[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu