Cauta:
Antibioticele – ghid de administrare la copii!

Antibioticele – ghid de administrare la copii!

  Autor Echipa NN Data: 19.11.2012

Numeroase boli ale sezonului rece produse de virusi dispar de la sine, fara tratament cu antibiotice, in una –doua saptamani de la declansare. O alta parte din boli necesita tratament cu antibiotic.


Antibioticele – ghid de administrare la copii!
De fiecare data cand copilul tuseste sau stranuta, mamicile au tendinta de a apela la ajutorul miraculos al antibioticelor. Si totusi, medicii va sfatuiesc sa nu abuzati de aceste medicamente, al caror rol este unul specializat. Numai doctorul pediatru va poate prescrie un anumit antibiotic, in functie de manifestarile bolii, de varsta copilului, de problema medicala aparuta.

Medicamente adaptate

Trebuie sa stiti ca rinofaringitele si majoritatea anginelor si a otitelor sunt de origine virala si singurul remediu pentru tratarea simptomelor este ramanerea in casa, la caldura. Puteti apela la medicamentele care calmeaza manifestarile cele mai des intalnite, de genul secretiilor nazale, stranutului, durerilor de cap si de gat, tusei, febrei. Medicamentele antipireice scad febra si amelioreaza stare generala a copilului. Siropurile speciale pot reduce sau estompa tusea, iar serul fiziologic faciliteaza decongestionarea narilor si imbunatatirea respiratiei.

Fiecare antibiotic cu rolul sau

Poate aveti impresia ca medicul recomanda aceleasi antibiotice pentru manifestari asemanatoare. Acest lucru este fals! Desi simptomele par identice, un alt germen poate fi responsabil de provocarea lor. Numai medicul este in masura sa puna un diagnostic corect al afectiunii si sa prescrie o reteta adaptata. De aceea, nu utilizati niciodata o prescriptie veche sau un medicament cumparat anterior (si deschis) pentru a trata boala actuala a copilului. In plus, imediat ce ati terminat tratamentul, aruncati flacoanele desigilate. 

Timp de asteptare: trei zile

Nu este cazul sa va grabiti catre cel mai apropiat spital de la primul simptom inregistrat. Daca cel mic are o febra usoara, tuseste sau pare sa aiba mici dificultatie de respiratie este limpede ca aveti de-a face cu o afectiune benigna. De altfel, consultarea precoce a pediatrului nu serveste la nimic, pentru ca simptomele pot sa nu fie concludente. Asteptati cateva zile si, daca manifestarile nu se inrautatesc (ferbra ridicata, somnolenta, plasete, dureri de cap, voma, diaree acuta), tratati simptomele cu medicamente adaptate.

Virusi sau bacterii?

Numai medicul poate determina daca manifestarile au la origine o cauza virala sau bacteriana. Totusi, este bine sa stiti ca majoritatea (60%) bolilor aparute in sezonul rece sunt de origine virala. Pentru a se vindeca, cel mic are nevoie de un sistem imunitar puternic, care sa elimine celulele infectate. Daca la originea afectiunii se afla o bacterie, atunci se recomanda tratamentul cu antibiotice.
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu