Cauta:
Alergia la arahide

Alergia la arahide

  Autor Echipa NN Data: 18.02.2013


Alergia la arahide
Alergiile si intoleranta la anumite alimente sunt curente in randul copiilor si aceste limitari sunt foarte constrangatoare pentru mamicile care trebuie sa prepare un meniu inventiv, lipsit de monotonie si sanatos. Printre alergiile cele mai curente se numara si cea la alune. Desi pare un produs usor de eliminat din meniu – fara consecinte grave – alunele intra in componenta mai multor preparate care trebuie, si ele, evitate. 

In fiecare an, numarul persoanelor si in special al copiilor care sufera de aceasta afectiune creste simtitor in toata Europa. Arahidele si produsele derivate au fost introduse de curand pe continent, iar imitarea stilului de viata american a antrenat o utilizare din ce in ce mai mare a alunelor de pamant in diverse produse. Prezenta arahidelor in diferite preparate industriale a determinat, astfel, declansarea unui fenomen alergic de proportii. Alunele sunt prezente in dulciuri sub forma de ulei sau de unt, ca atare sau sfaramate. Cerealele, ciocolata, inghetata contin in proprotii variabile arahide. 
Principalii alergeni identificati in continutul arahidelor sunt trei proteine care se caracterizeaza prin rezistenta lor la caldura (nu sunt distruse prin expunerea la  temperaturi inalte). De aceea, alunele sunt la fel de alergene fie ca sunt consumate crude sau prajite, sub forma de unt sau de ulei.

Caracteristicile alergiei

  • Alergia survine in majoritatea cazurilor la varste mici (intre 1 si 7 ani).
  • Spre deosebire de alte tipuri de alergii alimentare (la laptele de vaca sau la oua, de exemplu), alergia la arahide persista de-a lungul vietii.
  • Ca in cazul altor alergii, si aceasta apare pe un fond genetic si numarul de subiecti creste cu fiecare generatie (de la un procent de 0,1% la bunici, la 2% la parinti si la 7% in cazul nepotilor).
  • Aparitia precoce la copilasi este asociata cu prezenta alergenilor in laptele matern (daca mama pune copilul la san in primele cinci ore dupa ce mananca arahide).

Cum se manifesta?

  • Reactiile pot aparea prin simplul contact sau prin inhalare, dar cel mai adesea sunt legate de ingerarea produsului, chiar si intr-o cantitate infima.
  • Alergia se manifesta prin dificultati de respiratie, simptome astmatice, angioedem (numit si edemul Quincke se traduce prin umflarea rapida a pielii si a mucoaselor) si soc anafilactic. 
  • Alergia este cu atat mai constrangatoare cu cat singurul remediu posibil este excluderea arahidei din regimul alimentar, ceea ce poate fi dificil mai ales in cazul copiilor.
  • Din fericire, fabricantii indica pe ambalajul produselor alimentare continutul in alune de pamant si eventualele urme de arahide prezente in preparate, pentru a permite parintilor sa selecteze preparatele inofensive.
  • Aceasta precautie este necesara pentru ca in cazul contactului cu un aliment care contine arahide poate declansa o criza pacientilor.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu